Gassgiganten Gazprom stengte søndag gassleveransene til ukrainske forbrukere. Det kan få følger også for europeiske land, advarer det ukrainske selskapet Naftogaz.

NTB

Gazprom opplyste søndag at selskapet har kuttet leveransene til Ukraina med 120 millioner kubikkmeter per dag, ifølge en Gazprom-talsmann. Leveringsstansen vil gjennomføres gradvis i løpet av 1. januar.

Samtidig fortsetter Russland å føre 360 millioner kubikkmeter gass som er ment for det europeiske markedet, via rørledninger i Ukraina. Det kan ifølge Naftogaz true forsyningen til Europa.

– Et slik tiltak er uakseptabelt og truer leveransene av naturgass til Europa, sier det statlige selskapet i en uttalelse.

Rammes
Men ifølge Gazprom-talsmannen Sergej Kuprijanov, vil ikke leveransene til Europa bli berørt av den bitre gasstriden mellom Russland og Ukraina.

Gazprom står for rundt en femdel av gassleveransene til Vest-Europa, og 80 prosent av gassen blir transportert gjennom Ukraina.

Tyskland, Frankrike, Italia, Polen og statene i Sentral-Europa er blant landene som kan bli rammet av den russisk-ukrainske striden om gasspriser.

Polen ble allerede søndag ettermiddag rammet av Gazproms kutt i forsyningen, ifølge det polske gasselskapet PCNiG.

Leveransene fra Gazprom ble stanset etter at ukrainske myndigheter nyttårsaften nektet å undertegne en avtale med Gazprom om å betale markedspris for gassen.

Markedspris
Etter at en talsmann for ukrainske Naftogaz lørdag kveld uttalte at partene var blitt enige om en avtale for første kvartal av 2006, sa Gazprom senere på kvelden at ukrainerne hadde nektet å undertegne kontraktstilbudet.

Selskapet kunngjorde senere at gassleveransene ville bli stanset søndag, noe Gazprom i lang tid har truet med.

Ukrainas svar på trusselen var et forslag om å fryse dagens pris inntil det ble forhandlet fram en ny avtale. I tillegg krever ukrainerne leie for bruk av rørledningene gjennom landet.
Ukraina betaler nå 50 dollar per 1.000 kubikkmeter gass, mens Gazprom ønsker å øke prisen til rundt 230 dollar.

– Politisk pressmiddel
Russlands president Vladimir Putin sa nyttårsaften at han på visse betingelser kunne gå med på dagens priser fram til april.

– Jeg har instruert regjeringen og Gazprom om å sikre gassleveransene i første kvartal av 2006 til samme betingelser og priser som i 2005. Forutsetningen er at Ukraina før dagen er omme undertegner kontrakten med Gazprom om å gå over til markedspris i andre kvartal, sa Putin til russisk fjernsyn lørdag.

Ukraina er helt avhengig av gassforsyningen fra nabolandet Russland.
– Hele striden kan løses ved å sette en logisk og økonomisk riktig pris i stedet for en pris som brukes som politisk pressmiddel, sa Ukrainas president Viktor Jusjtsjenko i et fjernsynsintervju nyttårsaften.

Forrige artikkelUkraina ber om rettferdig gasspris
Neste artikkelGasstrykket faller i Europa, Norge leverer for fullt

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR