145 fagforeningsaktivister ble drept i fjor, over 700 ble ofre for voldelige overfall og nærmere 500 mottok drapstrusler. Det viser statistikk fra Den internasjonale føderasjonen av frie fagforeninger (ICFTU) som legges fram i Brussel tirsdag.,
NTB

ICFTU har undersøkt forholdene for fagorganiserte i 136 land verden over, og konstaterer at mange lever i konstant frykt.

– Årets oversikt avslører hvor langt mange regjeringer og arbeidsgivere er villige til å gå for å undertrykke arbeidernes rettigheter, for å sikre seg konkurransemessige fortrinn i stadig mer hensynsløse globale markeder, sier ICFTUs generalsekretær Guy Ryder.

Risikerer livet
Fagforeningsaktivister risikerer i mange land å miste jobben, å bli diskriminert eller å bli kastet i fengsel, sier ICFTU som særlig er bekymret over forholdene i Kina.

– Kinas økonomiske mirakel framstår som noe mindre mirakuløst for arbeiderne som nektes helt grunnleggende friheter, slår ICFTU fast.

Flest fagforeningsaktivister måtte likevel bøte med livet på det amerikanske kontinentet, der 114 ble drept og 456 mottok drapstrusler i året som gikk.

Asiatiske land har flest fagforeningsaktivister bak lås og slå, hele 1.653 i tallet, og i afrikanske land som Kongo og Kamerun forsøker myndighetene å kneble fagorganiserte.

Det samme er tilfelle i østeuropeiske land som Hviterussland, Ukraina og Georgia, der myndighetene lenge har forsøkt å ta kontroll over fagbevegelsen.

– En kunstform
I USA nekter myndighetene fortsatt å ratifisere internasjonale avtaler om arbeidernes grunnleggende rettigheter, som organisasjonsfrihet og rett til kollektive lønnsforhandlinger.
Amerikanske selskap hyrer også ofte «eksperter» for å knuse lokale fagforeninger. Blant dem som har gjort «fagforeningsknusing til en kunstform» er supermarkedkjeden Wal Mart, slår ICFTU fast.

Nordiske land hylles derimot for sin grunnleggende respekt for arbeidernes faglige rettigheter.

– Disse landenes økonomiske styrke i globale markeder viser hvordan respekt for arbeidernes rettigheter kan legge grunnlaget for økonomisk suksess og være hjørnesteinen i demokratiet, oppsummerer ICFTU som representerer 145 millioner fagorganiserte i drøyt 150 land. (©NTB)

Forrige artikkelPolhavet bør vernes mener Bellona
Neste artikkelPtil samtykker bruk av Bideford Dolphin på Viljefeltet

Warning: A non-numeric value encountered in /kunder/trfn_2131/petro_3570/public/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 352

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR