Petroleumstilsynet har gitt Statoil beskjed om å ta en ventepause i boringen på Gullfaks. Det er de mange problemene med brønnspark og vanskelige trykkforhold som gjør Ptil bekymret.

Statoil har opplevd store problemer på Gullfaks C det siste halvåret, og også på andre Gullfaks-innretninger har selskapets hatt problemer.

– Vi ser alvorlig på disse hendelsene og de operasjonelle utfordringer en har erfart ved boring og komplettering av flere av de nye brønnene på Gullfaks. Etter vår oppfatning vil det være behov for at selskapet foretar en grundig og helhetlig vurdering av situasjonen på feltet før en starter opp boring og komplettering av nye brønner. Dette må gjøres for å bekrefte hvorvidt det er forsvarlig å bore videre i pågående brønn på Gullfaks C og eventuelle nye brønner på feltet, sett i lys av de siste erfaringene fra blant annet C-06A, skriver tilsynet i et brev til Statoil.

Les også: Fortsatt ikke kontroll på Gullfaks C

Les også: Har plugget Gullfaks-brønn med sement

Senest natt til 21.mai måtte statoil evakuere 89 mann fra Gullfaks C på grunn av trykkendring i en brønn. Produksjonen fra Gullfaks C ble dermed stengt til trykkproblemene var ordnet. Dette betyr at mellom 60 og 70.000 fat med oljeekvivalenter ikke kommer ut på markedet hver dag.

Les også: Gullfaks-hendelse ble ikke rapportert

For to uker siden sa Inger Anda til Petro.no at brønnen på Gullfaks helt klart har bydd på en rekke utfordringer.

– Jeg har ikke noen statistisk oversikt over det, men det klart at spesielt den ene brønnen har gitt flere uønskede hendelser på kort tid. Det ser vi ikke ofte, sier pressetalskvinne Inger Anda til Petro.no.

– Har Statoil kontroll?

– De har hatt en del utfordringer med den ene brønnen. Brønnsparket 19. mai har eskalert til en situasjon som fortsatt pågår, og Statoil har fortsatt ikke kontroll over trykket i brønnen. Vi har nå daglig dialog med Statoil om situasjonen. Så snart brønnen er i full kontroll vil vi skifte fokus og se nærmere på hva som har skjedd og historikken i dette, sier Anda

Statoil må nå gjøre nye analyser av både trykkforhold i undergrunnen, erfaringer fra operasjonen de siste årene og fra alle hendelsene. I tillegg må det ses nærmere på valg av boremetoder og forsvarlighet for fortsatt boring, det skriver Teknisk Ukeblad.

Neste artikkelFlere LO-medlemmer støtter AP

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR