Seawell-ansatte Per Olav Sivertsen får så kraftige allergiske reaksjoner av mansjettene på Helly Hansens nye redningsdrakt SeaAir at han har blitt sykemeldt to ganger. – Svært sjelden, men kjent, sier produsenten.

Av Alf Inge Molde

Slik ser utslettet ut tirsdag 24. juni. Foto: PRIVAT

Per Olav Sivertsen har jobbet offshore siden 1981, og er i dag tårnmann på Gullfaks A. Han har aldri hatt allergiske reaksjoner tidligere, men da han reiste på jobb fra Bergen i desember 2007, opplevde han å få kløende og væskefylte blemmer på begge håndleddene.

– Jeg ble sendt i land noen dager senere med beskjed om at jeg ikke kunne jobbe når jeg hadde slike blemmer. Men jeg var ikke sikker på hva som forårsaket reaksjonen, forteller Sivertsen til Petro.no.

Da han skulle reise på jobb igjen 16. mai etter å ha vært sykemeldt på grunn av en skulder, kom utslettene tilbake – denne gangen enda kraftigere enn i desember. 19. mai ble han sendt i land igjen. Sivertsen har vært hos både bedriftslegen og en spesialist ved Universitetssykehuset i Trondheim.

Verre for hver gang
– Jeg hadde med både kjeledressen og datablad på boreslam og vaskemidler, og har tatt en rekke allergitester. Underveis kom vi imidlertid inn på overlevingsdrakten, og da kom jeg på at vi fikk nye rett før jul, sier Sivertsen.

Spesialisten rådet ham til å prøve drakten når han ble frisk igjen, noe Sivertsen gjorde søndag. Drakten var på i én time og ett kvarter, like lenge som turen til jobb tar. Da han leverte drakten i Kristiansund merket han at han begynte å bli rød på håndleddene. Mandag slo det inn for fullt.

– Det har blitt verre for hver gang. Nå har jeg blemmer helt opp til albuene og videre opp mot skulderen. Det klør noe forferdelig, spesielt når jeg skal sove om kvelden. Og jo mer jeg klør tilbake, jo verre blir det, sier Sivertsen fortvilt.

To tilfeller på åtte år

Helly Hansen kjenner ikke til at andre har reagert på
den nye redningsdrakten SeaAir. Foto:HELLY HANSEN

Avdelingsleder ved Helly Hansen Pro i Bergen, Åge Nydahl, bekrefter overfor Petro.no at de i november skiftet ut redningsdraktene i Bergen med en ny modell som heter SeaAir. I presentasjonsmaterialet skrives det at SeaAir er den første kombinerte helikopter- og offshoredrakten som kjøler i varme og varmer i kulde, og at den har smarte tekstiler med integrert funksjon som gir optimal komfort i alle situasjoner.

Nydahl har ikke hørt om andre som har fått allergiske reaksjoner av de nye draktene.

– Siden vi startet opp i Nygårdsviken i februar 2000 har jeg hørt om to personer som har fått allergiske reaksjoner på drakter. Den ene hadde lateksallergi, og den andre neoprenallergi. Disse draktene er laget av neopren, og for personer som reagerer på dette er det vanlig å få utslett på håndleddene hvor drakten sitter stramt mot bar hud, sier Nydahl.

– Test deg for neoprenallergi
Han er ikke ekspert på området, men kjenner til at man kan utvikle allergi over lang tid. Nydahl er imidlertid overrasket over at Sivertsen reagerer på den nye drakten, som skal ha bedre lufting rundt håndleddene enn tidligere modeller.

– Jeg vil råde ham til å be om en prøve av neopren og be legen om å undersøke om han er allergisk mot dette. I så fall er det mulig å bruke tynne bomullshansker eller lignende som et beskyttende lag mellom drakten og huden. Det er svært sjelden at folk blir allergiske. Faktisk kjenner jeg bare til disse to tilfellene, og bare hos oss server vi mellom 30.000 og 33.000 i året. Men det er svært uheldig for den det gjelder, sier han.

Tilbake i Kristiansund sitter Per Olav Sivertsen og verker. Han er usikker på om legen har undersøkt om han er allergisk mot akkurat neopren. Nå skal han undersøke saken nærmere. Uansett kan han ikke reise på jobb førstkommende fredag, slik planen egentlig var.

Har du opplevd lignende, ta kontakt med journalisten i Petro.no her: alf.inge@petro.no