5 ting vi lærte av «Industridebatten» fire dager før valget
Glenn Stangeland
8. september 2017
5 ting vi lærte av «Industridebatten» fire dager før valget
Glenn Stangeland
8. september 2017

1. Arbeiderpartiet er blitt enige med seg selv om at leterefusjonsordningen skal beholdes.

Marianne Marthinsen, finanspolitisk talskvinne i Arbeiderpartiet, kom tidligere i valgkampen med uttalelser som var egnet til å så tvil om partiets forhold til ordningen. Fire dager før valget er Hadja Tajik krystallklar: «Leterefusjonen skal ikke endres».

2. Miljøpartiet De Grønne har klart å sette sitt tydelige stempel på valgkampen 2017.

Lik det eller ikke, men det var tre partier det meste handlet om i torsdagens debatt, Ap, FrP og MDG. Det er de små partiers privilegium å velge snevre kjernesaker, og få har gått lenger inn i nisjen enn MDG. 

3. Det store flertallet vil fortsatt tilby industrien stabile rammevilkår og nytt leteareal.

Bortsett fra noen symbolske kvadratkilometer utenfor Lofoten og Vesterålen, er det rørende enighet om viktigheten av industriens framtid. Selv om man i valgkampen kan få inntrykk av noe annet.

4. Forskjellen mellom de tre store handler i stor grad om hvem som har de verste vennene.

Er Venstre et større problem for oljepolitikken til Frp/Høyre enn MDG, SV, Rødt, Sp er for Arbeiderpartiet? Temperaturen i debatten steg med flere grader da de store diskuterte politikken til de små. Venstre ønsker en full gjennomgang av skatteordningene til petroleumsindustrien. MDG, SV og Rødt ønsker å bremse all aktivitet kraftig.

5. Oljepolitikk er ikke så hot som man kanskje skulle to.

Fire dager før valget, midt i oljebyen, med Industri Energi, Norsk Industri og Norsk olje og gass som arrangør og med et svært skarpskodd panel, valgte bare 137 personer å ta turen innom torsdagens debatt. 

Gikk du glipp av debatten? Her kan du se den i sin helhet.