Derfor ga de vekk LoVeSe
Glenn Stangeland
17. januar 2018
Foto: NPF
Derfor ga de vekk LoVeSe
Glenn Stangeland
17. januar 2018

I valgkampen var Olje- og energiminister Terje Søviknes klokkeklar på at Frp skulle konsekvensutrede områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

– Tradisjonen er å få fakta på bordet, for deretter å ta stilling til en eventuell åpning av nytt areal. Når andre partier, spesielt Arbeiderpartiet, nå holder igjen og sier nei til denne kunnskapsinnhentingen i deler av LoVeSe, så bryter det med norsk tradisjon, sa han til petro.no.

På Oljeindustripolitisk seminar i Sandefjord forklarte han hvorfor Frp og Høyre, sammen med Venstre, likevel har landet på et nei til konsekvensutredning når de nå danner ny regjering.

– Vi var tydelige i valgkampen, og det var ingen god opplevelse å måtte gi seg på dette punktet. Men vi innså at dette var et punkt som kom til å ryke, og da var det ekstremt viktig å få på plass en avtale som sikret de stabile rammevilkårene oljenæringen etterspør, sa Søviknes.

Venstres Ola Elvestuen sier at det neppe hadde blitt et regjeringssamarbeid dersom Frp og Høyre hadde krevd konsekvensutredning av LoVeSe.

– Når vi gikk i forhandlinger, var dette det første punktet på vår liste. Nå har vi funnet en balanse som vi mener både er bra for naturverdiene og for oljeindustrien, sa Elvestuen.

Kjetil Alstadheim fra Dagens Næringsliv satte avgjørelsen i perspektiv i sitt innlegg i Sandefjord:

– Eldar Sætre orket ikke å bli skuffet engang. Alle visste det ville bli slik. Arbeiderpartiet hadde ikke fått til mer. Fordi alle miljøpartiene, Venstre, SV, Krf og Sp, ikke kan si noe annet enn nei.

– Men det bransjen får i retur for LoVeSe er at alt annet fortsetter som før.