Rundt 60 prosent av befolkningen sier nei til leting og utvinning av olje i havområdene utenfor Svalbard.

NTB

Det viser en meningsmåling som er utført av Visendi for Verdens Naturfond
(WWF). Motstanden er forholdsvis likt fordelt mellom landsdelene, med en topp i Nord-Norge der 63 prosent er imot oljevirksomhet ved Svalbard, mens 52 prosent av sør- og rogalendingene svarer det samme.

– StatoilHydro varslet i vår en viss interesse for Svalbard, og det var foranledningen til at vi ønsket å gjøre denne meningsmålingen, opplyser leder for naturvernavdelingen i WWF Maren Esmark til NTB.

Hun sier at resultatet er omtrent som forventet.
– Det er godt å se at det norske folk ikke lar seg kjøpe av oljeindustrien, som har brukt masse penger for å endre folks oppfatning om petroleumsvirksomhet i de nære havområdene.

Svalbard er jo helt unikt med sin sårbarhet og sin bestand av isbjørn, hvalross og millioner av sjøfugl. WWF forventer at vi får et permanent vern mot petroleumsvirksomhet utenfor Svalbard, sier Esmark.

Hun sier Justisdepartementet for tiden arbeider med en stortingsmelding om Svalbard, som trolig vil bli lagt fram våren 2009.

Denne uken ble det også kjent at 66 prosent av de spurte i Nord-Norge er imot oljeboring i Lofoten og Vesterålen, mens 58 prosent av befolkningen ellers i landet sier nei.

Forrige artikkelSnøhvit må bygges om
Neste artikkelAvtale mellom Iran og Russland om energisamarbeid

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR