I dag tidlig 28. juni, ble Aasta Hansteen-skroget flytt av tungløftefartøyet Dockwise Vanguard ved Høylandsbygd i Sunnhordland. Nå skal skroget gjøres klar til å ta imot plattformdekket til høsten.

Etter noen dager med fjerning av sjøsikring, flyter nå Aasta Hansteen-skroget i Digernessundet uten støtte fra tungløftfartøyet.

Operasjonen har vært vellykket og har gått i henhold til planen, heter det i en melding fra Statoil.

Planen videre er å snu strukturen i stående stilling.

– Vi drar rett og slett ut proppen i den nederste tanken, softtanken, og fyller denne med vann. Denne «proppen» er rigget med wire og blir dratt ut av en taubåt, forklarer Stig-Arne Witsø, prosjektleder for skroget på Aasta Hansteen.

Da vippes skroget 26 grader før om lag 50 000 kubikkmeter med vann pumpes inn i skrogets tanker for å rette det opp i stående stilling. Etter dette er 160 av det 200 meter lange skroget under vann.

Senere skal skroget ballasteres med ytterligere 30.000 tonn jernmalm og skroget ankres opp – midlertidig.

Foto: Espen Rønnevik/Statoil

I de neste månedene skal Kværner utføre en del arbeid på skroget, på oppdrag fra Statoils leverandør for de marine operasjonene; Technip.

Kværner skal teste at utstyr som er installert liggende også fungerer stående, og de skal også installere noe utstyr som ikke kunne bli installert i liggende posisjon.

Forrige artikkelStatoil tildeler kontrakter for 3,1 milliarder
Neste artikkelRiggene som kan bore året rundt i nord

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR