Verdensøkonomien er på randen av en nedgangstid og vil vokse med bare 1,8 prosent i år. Norge og andre rike land har et ansvar for å bidra til mer varig og bærekraftig vekst, mener FN.

NTB

Verdensorganisasjonen la fredag fram en halvårsrapport om de globale økonomiske utsiktene, der Norge sammen med Japan, Tyskland, Sveits, Nederland og Canada pekes ut som nøkkelland i utviklingen. De framvoksende økonomiene i Øst-Asia tas også med.

– Disse landene bør spille en avgjørende rolle i utformingen av en mer balansert og bærekraftig form for økonomisk vekst. De bør bruke en del av sine store oppsparte pengereserver til bedring av infrastruktur og sosiale tjenester, heter det videre i rapporten.

På kort sikt ser FN svært nøkternt på den globale utviklingen. Veksten på verdensplan i 2008 anslås nå til 1,8 prosent, en kraftig reduksjon fra de 3,8 prosentene som ble oppnådd i 2007, og neste år vil man neppe komme opp i mer enn 2,1 prosent.

En viktig årsak til den svake utviklingen er problemene i det amerikanske markedet for boliger og boliglån. Disse vanskelighetene vil fortsette å bremse den internasjonale veksten også i 2009, spår FN.

Forrige artikkelKirken stengt for Total
Neste artikkelUtvidet streik kan ramme oljevirksomheten

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR