Det skal drive teknologiutviklingen videre innen olje- og gassindustrien frem til 2025, ifølge en ny rapport fra DNV GL.

Fremtidens olje- og gassteknologi blir stadig mer automatisert, digital og smartere ifølge DNV GLs Technology Outlook-rapport, publisert i dag.

Ifølge rapporten bør næringsaktørene spesielt forvente utviklinger i undervanns produksjonssystemteknologier, og mer effektive bore- og brønnoperasjoner, mens autonome rørledningsinspeksjoner er forventet å øke on- og offshore.

Den nye rapporten prognoserer en teknologiutvikling som støtter en verden med en stadig mer mangfoldig energimiks i løpet av de neste ti årene, ettersom det globale forbruket vil øke med opp til en femtedel.

Kostnadspress på olje- og gassindustrien, reduksjon av CO2-utslipp, ny politikk og reguleringer og forventet sterk vekst i gassproduksjonen er faktorer som driver teknologiutviklingen i sektoren mellom nå og 2025, ifølge DNV GL.

Stort potensial for subsea

Bjørn Søgård, direktør for subsea og flytere i DNV GL Oil & Gas, sier at subseaindustrien er et område med stort potensial for utvikling av ny teknologi.

– Kostnadskrisen i olje- og gassindustrien har gått gjennom to etapper; først gjennom åpenbare kostnadskutt gjennom kontraktsforhandlinger og antall ansatte, og deretter gjennom samarbeid for å dele belastningen av problemer i bransjen og standardisering, sier Søgård.

– Vi er nå i ferd med å legge inn en tredje fase preget av en vilje til å åpne opp for radikale nye ideer som kan omskape industriprosesser. Vi tror at på lengre sikt vil offshore produksjons- og bearbeidingssystemer gå ned til havbunnen som et kostnadseffektivt og trygt alternativ for plattformer og flytere, sier han.

Elisabeth Tørstad, konsernsjef i DNV GL - Oil & Gas. (Foto: DNV GL)
Elisabeth Tørstad, konsernsjef i DNV GL – Oil & Gas. (Foto: DNV GL)

– Selv om bransjen forståelig nok er opptatt av å generere verdi på kort sikt, må vi også holde et øye med hvor langsiktig verdi og permanente effektivitetsgevinster kan oppnås. Innovasjon handler ikke bare om å finne de banebrytende teknologiene, selv om det også er viktig. Det er også om å gjøre ting enklere og mer effektivt, og til slutt hjelpe industrien til trygt å kutte kostnader, sier Elisabeth Tørstad, administrerende direktør i DNV GL.

Olje- og gassteknologier under utvikling som ventes å være i drift i 2025 inkluderer:

* Helautomatiske boreoperasjoner
* Enklere og smartere kompletteringer
* Smartere subsea tie-ins
* Autonome inspeksjoner av rørledninger
* Biologisk nedbrytbare polymerer for økt oljeutvinning
* Riggløs plugging og forlating
* LNG som drivstoff for lastebiler og jernbane

Forrige artikkelFinansdirektøren i Kværner går av
Neste artikkelRoss Offshore tildelt kontrakt av Statoil

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR