Forsker Helge Ryggvik ved Universitetet i Oslo tror den norske oljeindustrien har ni år igjen før oljen tar slutt. Det får OLF til å reagere.

Ryggvik, som er forsker ved Senter for teknologi, innovasjon og kultur ved Universitetet i Oslo har tidligere skrevet om norsk oljevirksomhet i et internasjonalt perspektiv, og han tror nå at norsk oljeindustri står med ryggen til stupet. Basert i BPs statistikk mener han at oljeindustrien har 8,8 år igjen, før all den påviste oljen er utvunnet. Det sier Oljeindustriens Landsforening (OLF) seg sterkt uenige i:

– Det er riktig at oljeproduksjonen fra norsk sokkel er på en nedadgående kurve. Den hadde sin topp i 2001. Men dette er ikke det samme som at reservoarene er tomme. Vi har hatt petroleumsproduksjon i 40 år på norsk sokkel, og vil ha det i minst 40 år til, sier Per Terje Vold, administrerende direktør i OLF.

Han viser blant annet til at gassproduksjonen er stigende, og at den samlede produksjonen av olje- og gass ikke vil avta før 2015:

– Dette poenget kommer dårlig frem i Dagbladets artikkel. Leserne vil dermed kunne få inntrykk av at bransjen som helhet er uten fremtid. Det er grunnleggende misvisende og motsatt av den virkelige situasjonen, sier Vold.

Forsker Ryggvik tror nå at StatoilHydro, de mindre oljeselskapene og statsminister Jens Stoltenberg vil presse igjennom leteboring utenfor Lofoten og Vesterålen, skriver TU.no.

– Han har vært en nøkkelperson i alle viktige avgjørelser. Det som skjedde på 80-tallet skal han ikke få skylda for. Men som økonom var han en del av det samme miljøet der tanken var at det var best for Norge å ta opp oljen så fort som mulig og få pengene inn i et fond, sier han ifølge TU, som legger til at statsministeren ifølge statssekretær Torbjørn Giæver Eriksen ikke har bestemt seg angående leteboring utenfor Lofoten og Vesterålen.

Neste artikkelFlere LO-medlemmer støtter AP

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR