Lundin har startet produksjonen på Edvard Grieg-feltet.

Produksjonsstart var lørdag 28. november. At Edvard Grieg-feltet har startet produksjonen, markerer begynnelsen på en transformativ økning i Lundin Petroleums produksjonsnivå og kontantstrøm fremover.

Les også: Her løftes den første Edvard Grieg-modulen

– Jeg er ekstremt stolt over at vi har levert den første oljen fra Edvard Grieg i rute og på budsjett Dette er en bemerkelsesverdig prestasjon av vårt norske prosjektteam, våre leverandører og underleverandører, som ble gjort mulig med god støtte fra våre samarbeidspartnere og regjeringen i Norge, sier Alex Schneiter, president og administrerende direktør i Lundin Petroleum

– Jeg er spesielt takknemlig for og stolt av folket som oppdaget, utførte utvikling av og opererer nå på Edvard Grieg-feltet på en forbilledlig måte, sier Schneiter.

Oppdaget i 2007

Edvard Grieg-feltet er en del av PL 338 på Utsirahøyden i Nordsjøen, ca 180 km vest for Stavanger. Feltet ble oppdaget i 2007 med Lundin Petroleum sin første egenopererte letebrønn i Norge.

Edvard Grieg-feltet er anslått å inneholde brutto 2P reserver på 187 millioner fat oljeekvivalenter. En vellykket avgrensningsbrønn i sørøst på Edvard Grieg-feltet, boret tidligere i år, forventes å føre til en reserveøkning ved årsslutt 2015.

Edvard Grieg-feltet er bygd med et stålunderstell som hviler på havbunnen. Overbygningen veier ca 22.500 tonn, og består av et prosessanlegg, utstyrsmodul og boligkvarter. Det meste av byggearbeidene fant sted i Norge, med Kværner som hovedentreprenør og en lang liste over norske og utenlandske underleverandører.

Prosjekteringen ble utført av Aker Solutions, boligkvarter og helikopterdekk ble levert av Apply Leirvik, mens jacketen ble bygget ved Kværner Verdal. Plattformdekket ble bygget ved Kværner Stord og Aker Solutions i Egersund. Statoil Petroleum har vært ansvarlig for konstruksjon og installasjon av eksportrørledningene.

– Første olje fra Edvard Grieg er et veldig stolt øyeblikk for oss alle. Prosjektgjennomføringsevnen påvist gjennom denne leveransen, kombinert med oppfinnsomheten av vårt leteteamet, gir en enormt spennende plattform for videre vekst i Norge, sier Kristin Færøvik, administrerende direktør i Lundin Norge.

Platåproduksjon i andre halvdel av 2016

Utviklingsboringen med jakcupen «Rowan Viking» vil fortsette om kort tid, og totalt ti produksjonsbrønner og fire vanninjeksjonsbrønner er planlagt boret, med platåproduksjon ventet i løpet av andre halvdel av 2016. Boring av produksjonsbrønner ventes å fortsette inn i 2018.

Edvard Grieg har blitt utformet som et feltsenter, og vil motta olje og gass fra nabofeltet Ivar Aasen for videre behandling. Oljen blir transportert via Grane-oljerørledningen (GOP) til Sture-terminalen, mens gassen vil bli transportert via et eget rørsystem til St. Fergus i Skottland.

Lundin Norge AS, et heleid datterselskap av Lundin Petroleum er operatør for PL338 med en 50 prosents andel. Partnerne er OMV Norge med 20 prosent, Statoil med 15 prosent og Wintershall Norge med 15 prosent.

Les også: Ptil: Ryddig Edvard Grieg-utbygging av Lundin

Edvard Grieg-utbyggingen: Operasjonene rundt den første modulen til Edvard Grieg. (Foto: Geir Frits Myklebust)

Slik ble Edvard Grieg til.

Edvard Grieg-feltet.

Forrige artikkelNorge og Brasil styrker forskningssamarbeidet
Neste artikkelLundin får bore Fosen

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR