Gazprom melder at produksjonsriggen for Prirazlomnoye-feltet i Pechorasjøen endelig skal slepes ut.

Den første russiske oljeplattformen i Arktis, Gazproms «Prirazlomnaya,» er klar til å installeres på 300 millioner fat – feltet i Pechorasjøen i russisk arktis. Den integrerte bore-, produksjons- og lagerplattformen, basert på topsiden fra den britiske «Hutton»-plattformen, har vært under bygging siden daværende operatør, Sevmorneftegaz kjøpte det i 2002.

Verftet Sevmash i Severodvinsk har stått for byggingen, og understellet er designet for å operere i arktiske farvann, blant annet skal det kunne stå imot drivis. Siden november ifjor har plattformen ligger ved verft 35 i Murmansk, hvor opptil 4000 personer har vært i sving med ferdigstillingen.


Forsinket borestart

Slepet begynte onsdag, melder Barentsobserver, og viser til flere russiske kilder. Plattformen skal være på feltet om ni dager. Gazprom hadde håpet å være igang med produksjonsboringen i september, men melder at dette har blitt utsatt «noen måneder.»

Oppstart av produksjonen fra feltet er likevel beregnet til første kvartal 2012.


120.000 fat per dag

Prirazlomnoye er lokalisert i den østlige delen av Pechorasjøen, rundt 60 kilometer nord for Nenets Autonomous Okrug. Feltet opereres av Gazprom Neft Shelf (tidligere Sevmorneftegaz), som er 100 prosent eid av Gazprom. Plattformen, som vil bli operert av rundt 200 mann på to-ukers skift, skal etter planen produsere opptil 120.000 fat per dag, og det skal bores 36 brønner fram mot 2019. Videre vil den ha en lagerkapasitet på 855.000 fat.

Neste artikkelFlere LO-medlemmer støtter AP

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR