For 25. uke på rad er det lavere strømpris i Sør-Norge enn i samtlige andre nordiske elspotområder.,NTB

Folk som bor i Midt-Norge måtte den siste uka betale en spotpris 48 øre per kilowattime i snitt gjennom uka, mens tilsvarende spotpris i Sør-Norge var 28 øre/kWh. Forskjellen på 20 øre tilsvarer 4 milliarder kroner i merkostnad for strømabonnentene i Midt-Norge målt gjennom et helt år.

Midt-Norge er eget prisområde som en følge av kraftunderskuddet. Kraftunderskuddet er forårsaket av en stor kraftkrevende, eksportrettet industri. Merkostnaden for strømmen er det forbrukerne i landsdelen som må betale.

I Nord-Norge var spotprisen også vesentlig høyere enn i Sør-Norge den siste uka, nemlig 45 øre/kWh i gjennomsnitt, opplyser Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Nå kan det bli endringer, fordi overføringskabelen Skagerrak 3 mellom Sør-Noreg og Jylland var tilbake i full drift fra fredag i uka som gikk. Kabelen er en av tre kabler mellom Norge og Danmark. Den har vært ute av drift siden august i fjor grunnet en transformatorfeil på Jylland. Det betyr økt eksportkapasitet ut fra Sør-Norge, og dermed en bedre balanse mellom produksjonen og etterspørselen i markedet. Kabelen utgjør litt over halvparten av den samlede overføringskapasiteten mellom Norge og Danmark.

Forrige artikkelOcean Vanguard leter i Norskehavet
Neste artikkelBedre på sokkelen i mai

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR