Naturvernforbundet forventer at Åslaug Haga (Sp) som ny olje- og energiminister vil sørge for en kraftig forbedring av regjeringens klimapolitikk. Bellona feiret Enoksens avgang med kake.,NTB

– Vi håper at Haga legger all sin tyngde og store innflytelse i regjeringen inn på å få til dette, sier Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken til NTB.

Han er fornøyd med at lederen for Senterpartiet nå overtar ansvaret for blant annet rensing av gasskraftverk på Kårstø og Mongstad.

Haltbrekken mener avtroppende olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) kom altfor sent i gang med arbeidet for rensing av gasskraftverket på Kårstø.

– Det førte til at man måtte utsette rensing fra 2009 til 2011-2012, sier Haltbrekken.

Statsråd for energisparing
Naturvernforbundet håper videre at Åslaug Haga skal bli en «energispareminister», ikke bare en energiminister. For ikke lenge siden la kommunalminister Haga fram nye byggforskrifter, der kravet var at nye bygg må ha 25 prosent lavere energiforbruk enn eksisterende bygg.

– Hvis hun tar med seg disse tankene og dette arbeidet inn i Olje- og energidepartementet, som er ensidig fokusert på økt oljeutvinning, økt gassutvinning og økt produksjon av kraft fra vannkraft, så tror vi at hun kan bli en energispareminister, sier Haltbrekken.

Han håper også at Haga vil bli en alliert i kampen for å holde oljeindustrien borte fra områdene utenfor Lofoten og Vesterålen.

Kakefest
Åslaug Haga som ny olje- og energiminister er verdt å feire med kake, mener Bellona-leder Frederic Hauge.

– Dette skal feires. Vi skal ha kake til lunch, sier Hauge, som fryder seg over skiftet av olje- og energiminister.

– Vi er lei av Odd Roger Enoksen. Han har vært en katastrofe som olje- og energiminister. Han har virket veldig lite engasjert, sier Frederic Hauge til NTB.

– Tyngre politiker
Bellona-lederen beskriver Åslaug Haga som en tyngre politiker med større gjennomslagskraft enn Enoksen. Hauge gjør det klart at Bellona har forventninger til Haga:

– Nå blir det mye vanskeligere for Kristin Halvorsen (SV) å si nei dersom Haga skulle be om økte bevilgninger til tiltak for fornybar energi. Og vi trenger virkelig en olje- og energiminister med større gjennomslagskraft overfor finansdepartementet, sier Hauge.

Bellona er særlig misfornøyd med Enoksens innsats for CO2-håndtering og at det ikke er blitt innført grønne sertifikater.

Gode skussmål
– Det er gått helt i stå med satsingen på fornybar energi. Og håndteringen av CO2-spørsmålet er intet mindre enn katastrofalt dårlig. Alt dette er i ferd med å bli flyttet til utlandet fordi Enoksen ikke har klart å gjøre noe med rammevilkårene, sier Hauge.

Bellona-lederen gir Haga gode skussmål ut fra erfaringene med hennes tidligere innsats som statssekretær i Utenriksdepartementet.

– Jeg har et seriøst inntrykk av henne fra den tiden, sier Hauge.

Forrige artikkelLO truer med storstreik
Neste artikkelBellona-Hauge skyr SV-Halvorsen

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR