Sammenslåingen av energigruppen Suez og statseide Gaz de France er en fjær i hatten for Frankrikes president Nicolas Sarkozy. Presidenten selv meklet avtalen i havn i helgen.

NTB

Først sent søndag kveld falt de siste brikkene på plass i fusjonsavtalen, som ble kunngjort mandag morgen.

De to bedriftenes styrer vedtok avtalen etter at Sarkozy hadde fungert som mekler gjennom helgen.

Snudde
Sarkozys rolle står i skarp kontrast til hans uttalelser fra 2004, da han som finansminister lovet at han ikke ville privatisere Gaz de France ytterligere. Som president har han derimot aktivt bidratt til dette.

Den franske staten eier i dag nesten 80 prosent av Gaz de France, men vil bare få en direkte eierandel på 35 prosent i det sammenslåtte selskapet, eller rundt 40 prosent hvis også indirekte eierskap regnes med.
– Vi har kontrollen, sa statsminister François Fillon da avtalen ble kjent.

Både det franske sosialistpartiet og fagforeningene har vært sterke motstandere av fusjonen, som nå framstår som en politisk seier for Sarkozy.

Prosessen har nemlig vært svært vanskelig siden fusjonssamtalene startet i februar 2006, som svar på et fiendtlig forsøk på å kjøpe opp Suez fra italienske ENEL.

Den opprinnelige fusjonsavtalen ble skrinlagt, mye fordi Suez-aksjonærene ikke så seg tjent med en-til-en bytteforholdet på aksjene. I den nye avtalen skilles 65 prosent av Suez’ vann og avfallsdivisjon ut, slik at de fusjonerende selskapene er mer jevnbyrdige i verdi. Bytteforholdet i fusjonen er 21 GDF-aksjer mot 22 Suez-aksjer.

Gigant
Det nye selskapet, som får navnet GDF Suez, blir en gigant i både europeisk- og verdenssammenheng. Regnet i markedsverdi vil det nye selskapet bare ha russiske Gazprom, franske Electricité de France og tyske E-ON.

GDF Suez blir samtidig den største gasstilbyderen i Europa, en av de største i verden på flytende LNG og nummer fem på det europeiske strømmarkedet.

I en uttalelse kaller den franske finansministeren Christine Lagarde det nye selskapet for en «verdensmester innen energiforsyning».

Europas børser steg mandag da fusjonen ble kjent, til tross for at kursen på de to fusjonskameratene falt noe tilbake.

Forrige artikkelHar tatt prøver av sotregnet fra Snøhvit
Neste artikkelDropper trolig Snøhvit-oljen

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR