Nordnorsk leverandørindustri satser på å holde koken etter vitamininnsprøytningen fra Statoils Snøhvit-prosjekt.

NTB

Når LNG-produksjonen starter opp på Melkøya til høsten, blir de lokale leverandørene spådd en voldsom blåmandag etter å ha bygd seg kraftig opp de siste årene.

– Vi ble spådd en fryktelig nedtur etter at Snøhvit-æraen var over. Men bildet er langt fra helsvart. Vi ser at det er behov for lokale tjenester ut 2007 på Melkøya. Det vil også være en god del oppdrag inn i driftsfasen for lokale leverandører, sier Arvid Jensen til NTB.

Han er styreleder i Petroarctic som i 1997 ble stiftet under navnet Snøhvit Næringsforening. Mer enn 350 bedrifter har sluttet seg til interesseorganisasjonen for bedrifter som ønsker å posisjonere seg som leverandører til utbygging og drift av Snøhvit LNG-fabrikk, Goliat-prosjektet og framtidige utbyggingsprosjekt i Nord-Norge og Barentshavet.

Tog 2
Når Snøhvit-prosjektet nå går inn i en hektisk sluttfase har allerede Statoil presentert planer for videreutbygging av Snøhvit – det såkalte Tog 2. Planen er oppstart i 2010 og produksjonsstart på Melkøya i 2014.

– Beslutningen om å bygge ut Tog 2 på Snøhvit er ikke tatt. Det avhenger av ressursgrunnlaget. Vi fant mer gass på Tornerose, men er også avhengig av å finne det vi forventer, sier Statoils Barentshav-direktør Henrik Carlsen til NTB.

Dersom Tog 2 blir en realitet betyr det at nok et prosessanlegg må bygges på Melkøya.
– Vi tror at Tog 2 vil føre med seg investeringer for nye 20-30 milliarder kroner. Vi tror Statoil har lært av erfaringene med monteringen av LNG-fabrikken på Dragados-verftet i Spania, men at det heller blir snakk om avgrensede delprosjekter, sier Arvid Jensen.

I tillegg vet han at oljefeltet Goliat skal bygges ut, antakelig litt senere enn Tog 2 på Snøhvit.
– For oss er det større usikkerhet rundt Goliat, fordi vi i dag ikke vet hvilken driftsløsning de vil velge, sier Jensen.

Store ringvirkninger
Under den norsk-russiske oljekonferansen i regi av Intsok i Kirkenes denne uken framhevet olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) de lokale ringvirkningene av Snøhvit-utbyggingen.

– Av de totalt 11.000 som har vært engasjert i byggearbeidene på Melkøya, kommer 4.000 fra Vest-Finnmark. Halvparten av dem igjen er hjemmehørende i Hammerfest, sa Enoksen.

Statoil var i utgangspunktet forsiktige i sine anslag og antydet lokale kontrakter på 600 millioner kroner da de presenterte utbyggingsplanene i Hammerfest.

Ved inngangen til det året anlegget skal ferdigstilles, er beløpet seksdoblet og kan ende på 3,5 milliarder kroner.
– Av dette har mer enn 2 milliarder gått direkte til selskaper i Hammerfest-området.
Statoils Barentshav-direktør Henrik Carlsen avviser at selskapet la seg bevisst på lave anslag for å kunne mangedoble leveransene underveis.

– Vi visste den gang ikke hva nordnorske bedrifter var i stand til. De samlet seg i Snøhvit Næringsforening og var iherdige og banket på. Det har vist seg at de var i stand til å gjøre mye, sier Carlsen til NTB.

Forrige artikkelHemmelig notat skremte Halvorsen
Neste artikkelVil ikke gi utslippsrabatt til Tyskland

Warning: A non-numeric value encountered in /kunder/trfn_2131/petro_3570/public/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 352

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR