Hundrevis av døde trekkfugler har blitt observert på plattformen den siste tiden. Folk blir usikre og redde for at fuglene kan være smittet av det dødelige fugleviruset sier hovedverneombudet på Gullfaks A, Tom Lund til TV2 Nettavisen

Kilde: Statoil

Han krever at fuglene obduseres, selv om døde trekkfugler er et vanlig fenomen på plattformene i Nordsjøen. Ifølge Lund er mengden døde fugler betydelig større enn tidligere.

Det detter ned nye fugler hele tiden, sier Lund, og det er jo umulig for oss å vite hvor de kommer fra.

Voksende bekymring
Siden det ikke er uvanlig at trekkfugler mellomlander på oljeinstallasjoner på denne tiden av året, har de ansatte på Gullfaks behandlet problemet på samme måte som tidligere. De hiver fuglekadavrene på sjøen av helsemessige årsaker. Men nå har det spredt seg en voksende bekymring for hva disse fuglene kan bringe med seg.

På generelt grunnlag sier Mattilsynet og Veterinærinstituttet at når det finnes flere døde fugler på et og samme sted, må de obduseres. Ansvarlige myndigheter kan imidlertid ikke foreta seg noe før de blir varslet, og Mattilsynets distriktskontor for Midt-Rogaland kjenner ikke til funnene på Gullfaks A.

Hvis det er av et større omfang, bør Mattilsynet informeres slik at vi kan vurdere antallet døde fugler og om vi skal sørge for prøvetaking, sier Odd Ivar Berget, fungerende distriktssjef for Mattilsynets distriktskontor for Midt-Rogaland, til TV 2 Nettavisen.

Ansatte på Gullfaks A frykter at Statoil, hovedoperatøren på plattformen, ikke tar problemet på alvor, noe Statoil avviser.

Vi vil forberede en plan mot fugleinfluensa-pandemi, forteller informasjonssjef i Statoil, Harald Schjelderup.

Kartlegger omfang
Det er Fylkesmannen i Rogaland som har tilsyn med helsemessige forhold om bord på innretninger på norsk sokkel. De har nå satt i gang arbeidet for å få oversikt over forekomsten av død trekkfugl på alle oljeplattformene på norsk sokkel.

Vi må undersøke hvor omfattende problemet med døde fugler er på norske plattformer, for det er grunn til å være bekymret, sier senioringeniør Einar J. Pettersen.

Veterinærinstituttet ser foreløpig ingen grunn til å slå alarm.

Det er lite sannsynlig at disse fuglene har fugleinfluensa. Fugler som lander på oljeplattformer er som regel havfugl som kommer fra nordlige områder, uttaler Turid Vikøren, forsker ved Veterinærinstituttet .

Forrige artikkelDeepOcean´s «MPSV Aquanaut» skal rydde etter orkanene i Mexicogulfen
Neste artikkelFred Olsen med kraftig resultatforbedring

Warning: A non-numeric value encountered in /kunder/trfn_2131/petro_3570/public/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 352

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR