– Utdanning og formelle kvalifikasjoner er det viktigste., Oljebransjen, og da spesielt innenfor rigg- og boring, søker stadig etter nye folk, og søknadene lar ikke vente på seg. I fjor fikk for eksempel Wintershall hele 7000 søkere på 240 stillinger , der de fleste av stillingene var relatert til overtagelse av Brage-plattformen .

Her er det med andre ord kamp om plassen. En gjentagende problemstilling som går igjen både i våre egne kommentarfelt her på Petro.no, på Facebook-siden vår og på andre oljerelaterte fora, er at nyutdannede personer sliter med å få jobb fordi de mangler erfaring.

– Kan føles som en bremse
Fagsjef på kompetanse i Norsk olje og gass, Thina Hagen, tror mange har et litt urealistisk syn på hvor enkelt det er å få jobb i oljebransjen som nyutdannet.

– Vi har sett en enorm vekst i antall ansatte de siste årene. Her er det snakk om ekstraansatte, ikke erstatninger for folk som slutter. Denne veksten må avta på et tidspunkt, og det er naturlig at det flater litt ut.

Kjøret for å få tak i nyansatte er ikke like høyt som for noen år siden, og Hagen tror mange er påvirket av historier om folk som er blitt headhuntet og ansatt allerede før de er ferdig med studiene.

– Det finnes selvsagt eksempler på at dette har skjedd, men det er ikke slik arbeidslivet generelt fungerer. Nå når presset har roet seg oppleves det gjerne som en bremse, spesielt for nyutdannede.

Ikke gi opp
En problemstilling som går igjen er at oljeselskapene ofte krever at man har erfaring for å få jobb. Dette henger sammen med strømmen av nyutdannede som har fått jobb de siste årene.

– Det har vært forholdsvis enkelt for oljeselskapene å få tak i nyansatte de siste årene, samtidig som behovet har vært sterkt. Nå når presset ikke er like stort og selskapene ikke ansetter i like store volumer, er de vanskeligste folkene å få tak i de med erfaring.

Mange selskaper setter derfor erfaring som krav i stillingsutlysningene, men det betyr ikke at du skal gi opp håpet om du mangler dette.

– Det er veldig viktig å understreke at det ikke er full stopp. Den største utfordringen for oljeselskapene er å få tak i folk med erfaring, men det er ikke umulig å få jobb uten dette. Det viktigste er at du har utdanningen og de formelle kvalifikasjonene i orden, sier Hagen.

Motivert? Du finner en rekke ledige stillinger i oljebransjen på Petrojobb.no

Forrige artikkelTTS tungløftkraner valgt for universitetsopplæring
Neste artikkelTechnip forlenger Solstad-kontrakt

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR