Statoil er klar til å anvende ny teknologi for å lage flytende drivstoff av gass i kommersiell sammenheng.

Sammen med selskapene PetroSA og Lurgi har Statoil lyktes med demonstrasjon av en teknologiske løsning for såkalt gas to liquids (GTL).

GTL-anlegget i Mossel Bay
Foto: Statoil

Siden 2004 har partnerne testet ut løsningen ved PetroSAs produksjonsanlegg i Mossel Bay i Sør-Afrika.

Anlegget har vært i kontinuerlig drift i 2006, og har produsert som planlagt i store deler av perioden. Man har derved fått demonstrert og klargjort teknologien for produksjon i full skala.

Prinsippet bygger på Fisher-Tropsch-prosessen, en kjemisk reaksjon hvor naturgass mates inn i anlegget og konverteres til flytende hydrokarboner, hovedsaklig i form av diesel og nafta.

– Dette er resultat av en langsiktig satsning av Statoil som har pågått over tjue år, sier informasjonssjef for Internasjonal undersøkelse og produksjon Rannveig S. Stangeland til Petromagasinet.no.

Statoil er nå klar til å delta i gassprosjekter som trenger en GTL-løsning. Dette kan bidra til selskapets vekst internasjonalt.
– Den nye teknologien kan for eksempel være aktuell for utvinning av gassressurser i fjerntliggende områder, sier Stangeland. – Den vil også kunne være en god løsning hvor gassen i dag blir faklet/brent.

Forrige artikkelNordsjøen holder seg uvanlig varm
Neste artikkelOljearbeidere i Nigeria løslatt

Warning: A non-numeric value encountered in /kunder/trfn_2131/petro_3570/public/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 352

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR