Statssekretær i Olje- og energidepartementet, Ingvil Tybring-Gjedde, snakket om gass under sitt innlegg på Centre Court under ONS i Stavanger.

– Jeg vil begynne med å si at gass er faktisk konge, sier hun.

– For det førte er gass en viktig kilde til energi, både i en global sammenheng og i Europa. Naturgass har mange kvaliteter som gjør den til en effektiv, ren og rimelig energikilde. Den er også rikelig, tilgjengelig og fleksibel, sier hun.

Nest størst

Den norske produksjonen av gass dekker nå om lag 25 prosent av gassforbruket i EU.

– Det gjør oss til den nest største eksportøren etter Russland, sier Tybring-Gjedde.

Millioner av europeere er avhengig av norsk gass. Mer eller mindre all gassen Norge produserer leverers til Europa gjennom rørledninger.

– Et godt utviklet og integrert nettverk av rørledninger gjør oss i stand til å transportere store mengder gass med stor regularitet, rett til det europeiske markedet. Hver dag, hele dagen, hele året, sier hun.

Sett fra Europa tror Tybring-Gjedde at den beste måten å håndtere energisikkerhet på, er å fortsette å utvikle et velfungerende energimarked, med et mangfold av forsyningsressurser og en tilstrekkelig infrastruktur.

– Med effektive markedssignaler vil selskapene på norsk sokkel best kunne ta nødvendige langsiktige investeringsbeslutninger som sikrer stabile og pålitelige leveranser av gass fra Norge til Europa.

CO2-utslipp fra kraftproduksjon kan reduseres med 50 prosent

Men gass er ikke bare viktig for energiforsyning, ifølge henne.

– Gass kan også bidra til å levere på klimapolitiske mål gjennom to viktige roller. Først istedenfor kull, og for det andre som en pålitelig partner med fornybar energi, sier hun.

Brenning av kull er en stor kilde til CO2-utslipp. For å oppnå et mer bærekraftig globalt energisystem, må vi redusere bruken av kull.

– Ved å erstatte kull med gass, kan CO2-utslipp fra kraftproduksjon reduseres med 50 prosent. Det er en rask og effektiv måte å redusere utslippene i land som bruker kull, sier hun.

– Gass er også et effektivt backup-drivstoff for fornybare energikilder som vind og sol. Med andre ord, ved å erstatte kull, og ved å gå sammen med fornybare energikilder, kan gass bidra til at EU når sine ambisiøse utslippsmål, sier hun.

Forrige artikkelSUT til «Floatel Endurance»
Neste artikkelPtil-direktør Anne Myhrvold ber næringen stanse negativ utvikling

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR