Russland skrudde på gasskranene til Ukraina tirsdag morgen, men store deler av Europa står fortsatt uten gass i vinterkulda.

Denne gangen skrudde det ukrainske selskapet Naftogaz av kranene kort tid etter at russiske Gazprom hadde gjenoppstartet forsyningen til landet. Ukraina begrunner det med «uakseptable transittforhold».

Ifølge Ukraina sende russerne inn en testdose med 76 millioner kubikkmeter gass, hvor Ukraina var tvunget til å stenge av forsyningen til sitt eget land, og videresende gassen til EU-landene

– Vi kunne ikke akseptere gassen. Hadde vi gjort det, ville fire ukrainske byer vært uten gass, sa sjefen for det ukrainske gassmonopolet Naftogaz til NTB.

Dermed er gassproblemene i gang igjen. Gazprom og Russland skylder på at Ukraina forsøker å utnytte avtalen ved at de ønsker mer gass fra Russland for å holde trykket i rørene oppe. Ukraina, på den andre siden, beskylder Russland for å bevisst sette dem i dårlig lys overfor resten av Europa.

Også EU stiller seg kritisk til Gazproms reduserte dosen med gass som ble sendt. Flere europeiske land er rammet hardt av Russlands manglende gassforsyning, og ønsker å løser floken så fort som mulig.

Neste artikkelFlere LO-medlemmer støtter AP

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR