Gasseksperter fra EUs medlemsland møtes over helgen samtidig med at fristen for å få til en ny gassavtale mellom Russland og Ukraina rykker stadig nærmere.

NTB

Den russiske gassgiganten Gazprom truer med å stanse gassforsyningen til Ukraina søndag, som er russernes frist for en prisavtale.

Fredag kalte EU inn energieksperter fra medlemslandene til samtaler mandag 4. januar i forbindelse med uenigheten mellom Russland og Ukraina.

Forberedt
– Hensikten er å være forberedt på alle eventualiteter og ha en felles tilnærming, sier EU-kommisjonens talsmann Amadeu Altafaj Tardio.

Møtet vil bli ledet av EUs energikommissær Andris Piegalgs.

– Vi er bekymret fordi enkelte medlemsland er mer avhengig av russisk gass enn andre, sier Tardio.

Striden kan nemlig få konsekvenser for en rekke andre land, fordi hele 80 prosent av den russiske gassen til Europa går gjennom Ukraina. EU kjøper 25 prosent av sin gass fra Russland, noe forbrukere særlig i Tyskland, Østerrike, Ungarn, Polen og Tsjekkia nyter godt av.

Avviste ny frist
Det russiske gassmonopolet Gazprom avviste fredag kontant forslaget fra Ukrainas president Viktor Jusjtsjenko om å forlenge forhandlingsfristen til 10. januar.

– Mens vi venter på en avtale, foreslås det et moratorium på priser og leiesatser, het det i en uttalelse på den ukrainske presidentens hjemmeside.

Gazprom avviste dette, og tidligere fredag truet selskapets sjef Aleksej Miller med å stanse gassleveransene til Ukraina klokken 10 russisk tid første nyttårsdag, om ikke Ukraina undertegner en avtale.

Ukraina er helt avhengig av gassforsyningen fra nabolandet, men Russland krever nå markedspris for gassen. Samtidig har Ukraina krevd leie for transport av gass gjennom landet.

Turkmensk gass
Den ukrainske statsministeren Jurij Jekhanurov sier at Ukraina og Turkmenistan har inngått en avtale om kjøp av turkmensk gass i 2006 til «en passende pris».

Samtidig sier han at Gazprom har kunngjort en avtale om å kjøpe 30 milliarder kubikkmeter gass fra Turkmenistan. Det er omtrent så mye gass som Ukraina hvert år får fra Turkmenistan, og langt mer enn Gazprom vanligvis kjøper, ifølge Jekhanurov.

Denne gassen har Moskva deretter tilbudt Ukraina å få kjøpe av Gazprom, men da til en helt annen pris.

Forrige artikkelRussisk-ukrainsk gasstrid hardner til
Neste artikkelAdvarer mot farlig nytt datavirus

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR