Gazprom har tildelt en kontrakt verd 14 milliarder kroner for bygging av to flyterigger for Shtokman-prosjektet til Vyborg skipsverft ved Østersjøen.,Av: Alex Krohl

Vyborg skipsverft.
Foto: Verftet

– Vyborg skipsverft skal bygge to borerigger innen tre år, sier visestyreleder i Gazprom, Valery Golubev til russiske medier.

Ifølge Golubev blir Vyborg-verftet hovedkontraktør og ansvarlig for riggbyggeprosjektet. Hvem som blir leverandør for av den såkalte topsiden vil bli bestemt innen utgangen av året.

– Vi har levert anbud for flere halvt nedsenkbare borerigger for Gazprom, men vi ikke fått noen offisiell bekreftelse om hvem som har vunnet kontraktene, sier en kilde i markedsavdelingen ved Vyborg-verftet til Petro.no.

– Hvis vi får offisiell bekreftelse kan vi starte opp umiddelbart. På topside-arbeidet vil vi i så fall samarbeide med norske selskaper, opplyser han.

Sergei Zavjalov, leder av Ako Bass-gruppen, som tidligere eide Vyborg skipsverft, mener ingen russiske verft har nødvendig teknologi og erfaring til å klare så store offshore-prosjekter alene.

Tidligere har Vyborg skipsverft bygd fire flyterigger og to jackup-rigger. Men det siste store prosjektet var for hele ti år siden, da det deltok i byggingen av Sea Lanch. Da var verftet en del av AkerKværner-gruppen.

I år 2000 ble verftet solgt til et russisk selskap, men fremdeles er det avhengig av teknologi og kompetanse fra AkerKværner-tiden.

Forrige artikkelStatsråder bruker hundretusener på mediekurs
Neste artikkelDanskenes kullforbruk rett til værs

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR