Shtokman-prosjektet kan åpne for at Gazprom entrer Norge med både rørledninger og baser, ifølge en rådgiver til Barentssekretariatet.

Tidligere denne uken ble det kjent at hovedforsyningsbasen til Shtokman-prosjektet, operert av Gazprom, kan havne i Finnmark. Ifølge rådgiver for det norske Barentssekretariatet, Oddgeir Danielsen, viser dette behovet for hurtig havneutvikling langs den norske kysten til Barentshavet, melder BarentsObserver.

Styrke samarbeid

NøKKET TIL NORGE: Gassen i Shtokman-
reservoaret kan bli Gazproms nøkkel
til etablering i Norge. (Ill.: GAZPROM)

Danielsen sier også at Gazprom bør bli invitert med som medeier i basene for å bedre samarbeidet i nord.

– Dette er måten man kan få til et tett samarbeid med Gazprom. Man trenger ikke å se lenger enn til Tyskland og Nord Stream, og hvordan man har byttet til seg eierskap i det innenlands transportnettet i Tyskland mot andeler i Nord Stream, forteller Danielsen til Oilinfo.

En slik etablering vil markere Gazproms inntreden i Norge. Selskapet har per dags dato ikke virksomhet i Norge.

– Slike avtaler skaper en gjensidig avhengighet og legger grunnlag for et tyngre og mer langsiktig samarbeid, sier Danielsen.

Bygge ut ledninger
Han sier også at Gazprom må inviteres til Norge for å utgreie mer om eventuelle planer for å anlegge en rørledning fra Barentshavet til det norske gasstransportnettet i Nordsjøen.

– En slik ruting kan avhjelpe en prekær situasjon for Gazprom. Når produksjonen starter på Shtokman og Yamal har selskapet veldig mye gass å transportere til markedet og sprengte rørledninger. Et slik prosjekt kan også være å forsterke et norsk-russisk samarbeid. Med tanke på Shtokman har man foreløpig bare samarbeid om teknologiutvikling, men man må samarbeide om eierskap på infrastrukturen om man skal få utløst de store effektene et samarbeid kan ha, påpeker Danielsen overfor Oilinfo.

Gazprom er Russlands største gasselskap, og har også virksomhet innen flere forskjellige andre områder, blant annet romfart, bank og sikkerhetstjenester.

Neste artikkelFlere LO-medlemmer støtter AP

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR