Gazprom, verdens største produsent og eksportør av gass, ønsker å kjøpe andeler i gassrørledninger og terminaler i USA, i følge en høytstående talsmann for Gazprom.

Visestyreformann Alexander Medvedev sa i Houston i går, ifølge Dow Jones Newswires, at det russiske selskapet i bytte ville gi muligheter for vestlige energiselskaper å delta i utviklingen av Shtokman-feltet i Barentshavet.

– Vårt prinsipp er enkelt. – Vi ønsker å bli en del i alle ledd av verdikjeden, sa Medvedev i et intervju publisert i Houston Chronicle. – For å få tilgang til våre strategiske reserver, ønsker vi tilsvarende tilgang til nedstrøms- og distribusjonsverdiene.

– Bare selskaper som har vært villig til å hjelpe Gazprom å kjøpe andeler i amerikanske rørledningsnett og terminaler, ble inkludert på «short list», sa Medvedev, som var i Houston i forbindelse med konferansen «Russia-US energy symposium.»

Utenom de to amerikanske ConocoPhillips og Chevron, kom Statoil, Hydro og Total med på «short-list».

Som tidligere kjent skal Statoil ha tilbudt Gazprom andeler i Snøhvit-feltet, og Hydro tilsvarende tilbudt gassgiganten andeler i Ormen Lange.

En avgjørelse er ventet i løpet av våren 2006.

I følge nyhetsmeldingen sa ConocoPhillips´ styreformann James Mulva på konferansen at uten en kraftlig økning i importen av bensin,ville USA står foran en gasskrise i løpet av de neste 20 årene.

Forrige artikkelHydro eksponert for orkanskadene i Mexicogulfen
Neste artikkelFortsatt nedgang i ledigheten

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR