Den russiske gassgiganten Gazprom har tatt ordkrigen med Ukraina til et nytt nivå. Selskapet mener ukrainerne har stjålet gass.

Forhandlingene om russiske gassleveranser til Ukraina brøt sammen rett før nyttår, og på nyttårsaften skrudde Russland av gassforsyningen til Ukraina. Men det er fortsatt gass i rørene som krysser landet, for store deler av Russlands gasseksport til Europa går gjennom Ukraina.

– De siste 24 timene har vi sendt 295 millioner kubikkmeter gass inn i gassledningene gjennom Ukraina, mens vi kun har mottatt 270 millioner kubikkmeter i andre enden. Det er en differanse på 25 millioner kubikkmeter. I tillegg har ukrainerne 25 millioner kubikkmeter på lager som skulle eksporteres i dette tidsrommet, noe som ikke har skjedd. Til sammen har europeiske konsumenter blitt snytt for 50 millioner kubikkmeter gass de siste 24 timene, og det er Ukrainas feil, slår Gazprom-talsmann Sergey Kupriyanov fast i en pressemelding.

Alexey Miller, styreformann i Gazprom, går også offentlig ut og karakteriserer Gazproms tilbud om å selge gas til Ukraina for 250 dollar per 1.000 kubikkmeter for et godt tilbud.

Selskapet har også sett behov for å slå fast at bruddet i forhandlingene mellom Ukraina og Russland ikke er Gazproms skyld.

– Gazprom har alltid vært og er fortsatt en trygg partner og konstruktiv forhandler. I samtalene med Ukraina om vilkårene for 2009 kom Gazprom med flere kompromissforslag, som alle ble forkastet av Kiev, sier selskapets talsmann Kupriyanov.

Neste artikkelFlere LO-medlemmer støtter AP

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR