Visekonsernsjefen i den russiske energigiganten Gazprom nærmest latterliggjør Sveriges bekymringer omkring en planlagt gassrørledning gjennom Østersjøen.

NTB

Gazproms visekonsernsjef Aleksandr Medvedev kalte onsdag Sveriges holdning til gassrørledningen i Østersjøen for absurd. Rørledningen skal gå fra Vyborg i Russland til Greifswald i Tyskland. Fra svensk hold er det påpekt at ledningen kan by på miljømessige, energipolitiske og sikkerhetspolitiske problemer.

De sikkerhetspolitiske problemene er blant annet knyttet til russernes planer om å bygge en vedlikeholdsplattform i Østersjøen. I Sverige er det blitt uttrykt bekymring for at en slik plattform skal kunne brukes som spionbase. Gazproms nestsjef mener det ikke har rot i virkeligheten.

– Disse uttalelsene minner meg om en James Bond-film. Men vi er ikke i Hollywood, vi er i virkelighetens business, sa Medvedev i en TV-overført pressekonferanse fra Moskva til journalister i Brussel.

Bildts opsjoner
Medvedev trakk også fram utenriksminister Carl Bildts opsjoner i selskapet Vostok Nafta, som er nært knyttet til Gazprom. Bildt var styremedlem i Vostok Nafta til han ble utenriksminister i fjor høst. Da frasa han seg vervet, men beholdt opsjonene. Gazprom-toppen sa han regnet med at det ikke var noen forbindelse mellom dette og den svenske utenriksministerens holdning til gassrørledningen i Østersjøen.

Medvedev sa videre at russerne vil ta hensyn til alle miljømessige standarder som landene rundt Østersjøen setter i forbindelse med byggingen av rørledningen, og beskyldte Sverige for å skape kunstige problemer.

Sveriges utenriksminister Carl Bildt sa under et besøk i Polen tirsdag at de nordiske landene ikke vil gi grønt lys til byggingen før man har kartlagt alle miljøeffekter, selv om det kan ta lang tid.

Polen har hele tiden vært svært kritisk til rørledningen fordi den vil føre til at mye av den russiske gassen styres utenom i stedet for via Polen til resten av Europa. Medvedev forsøkte onsdag å forsikre polakkene om at de ikke har noe å frykte og at russerne vil respektere inngåtte avtaler.

Shtokman
Medvedev bekreftet for øvrig at Gazprom sitter i nye forhandlinger med Statoil og Hydro om deltakelse på det enorme gassfeltet Shtokman. Ifølge visekonsernsjefen dreier forhandlingene seg ikke bare om mulighetene for å komme inn som leverandører og underleverandører.

Gazprom ønsker bidrag fra selskaper som kan påta seg den «teknologiske og finansielle risikoen» ved utviklingen av Shtokman.

Russlands president Vladimir Putin åpnet nylig for at utenlandske selskaper kan komme inn som operatører på Shtokman, samtidig som han sa at det var opp til det statseide Gazprom å bestemme.

Medvedev sa også at Gazprom gjerne hadde sett at striden mellom Norge og Russland om delelinjen på sokkelen i Barentshavet blir løst så raskt som mulig.
– Men denne striden har sin egen historie, la han til.

Norden skeptisk til tysk-russisk gassrørledning
De nordiske landene nekter å gi grønt lys for en planlagt gassrørledning mellom Russland og Tyskland før miljøeffektene av en slik ledning er kartlagt.

Forrige artikkelHaga taus om Kårstø-rensing
Neste artikkelStavanger våger ikke stole helt på Enoksen

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR