Rigg-gründer Berge Gerdt Larsen er tiltalt for skattesvik og bedrageri av 20,5 millioner kroner.

Det har stormet rundt Berge Gerdt Larsen og hans selskaper i Larsen Oil & Gas sfæren det siste året. Nå er rigginvestoren stevnet for brudd på straffeloven paragraf 275 om grov økonomisk utroskap. Ifølge E24 handler det om salg av aksjer til underpris.

I tillegg tar statsadvokaten også ut tiltale for to brudd på ligningslovet, og statsadvokat Elisabeth Deinboll mener Larsen har begått grovt skattesvik. Etterforskningen i saken er ikke avsluttet, og tiltalen kan derfor bli utvidet.

Kjernen i saken er aksjer i selskapet Independent Oil Tools, der Gerdt Larsen-selskapet Larsen Oil & Gas stod som eier av 34 prosent av selskapet. Senere ble selskapet kjøpt opp av DNO, og da stod Norden Oil Ltd. Som selger av aksjene. Politi og skattemyndigheter har hatt som teori at det var Berge Gerdt Larsen som eide aksjene som DNO kjøpte i IOT, og at det heller ikke ble betalt markedspris for aksjene da de forlot Larsen Oil & Gas.

– Det ble ikke betalt markedspris for aksjene, og uttaket må anses gjort til Berge Gerdt Larsens private formål og var således selskapet uvedkommende. Uttaket medførte at selskapet ble påført et økonomisk tap på 27.502.944, står det i anmeldelsen skattemyndighetene i sin tid gjorde til politiet i Hordaland.

– Vi er uenig i grunnlaget for tiltalen. Politi og påtalemyndighet har brukt utrolige seks år på etterforskning av en enkeltstående aksjetransaksjon. Nå ser vi frem til at saken omsider skal kunne behandles av domstolene slik at Larsen gis en mulighet til å imøtegå det han mener er feilaktige beskyldninger, sier advokat Svein Aage Valen i advokatfirmaet Thommessen, som representerer Berge Gerdt Larsen, til NTB.

Neste artikkelFlere LO-medlemmer støtter AP

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR