Bakgrunnsartikkel av Glenn Stangeland, redaktør i Petro.no

Norsk oljeleting og-produksjon er i endring.

Fredag kom to nyheter som viser dette med all tydelighet:

ExxonMobil er i sluttforhandlinger med Point Resources om salg av sine opererte felt i Norge. Og Kværner og Aker Solutions er tildelt kontrakten for oppussing av Njord-plattformen.

Tre store er på selgeren
For å ta det første først; de internasjonale gigantene, som har vært sentrale i å bygge opp norsk oljevirksomhet til det den er i dag, er på vei ut.

BP har tatt hånden av rattet og i praksis blitt en ren investor i Aker BP. ExxxonMobil er i sluttforhandlinger med Point Resources. Samtidig vet vi at Shell fortsatt er på selgeren, men ikke om dette til syvende og sist vil påvirke den norske delen av virksomheten.

En flora av nykommmere
Men i svingdøren treffer de «Den nye vinen» på norsk sokkel.

Se bare på fredagens andre store nyhet. Njord-eierene har besluttet å pusse opp plattformen for fem milliarder kroner og ga oppdraget til de to norske kontraktørene.

Eierkonstellasjonen i dette utbyggingsprosjektet viser diversiteten på norsk sokkel i praksis:

  • Velkjente Statoil er operatør, til tross for at selskapet bare eier 20 prosent.
  • Engie, et fransk energiselskap som jobber for å selge seg ut av olje og gass, er største eier med 40 prosent.
  • Dea Norge, finansiert av Letter One og den russiske oligarken Mikhail Fridman, har en andel på 30 prosent. Har også en avtale om å kjøpe ytterligere 20 prosent av Engie. 
  • Leteekspertene i færøyske Faroe Petroleum har en andel på 7,5 prosent.
  • Og Pil-operatør VNG eier de siste 2,5 prosentene.

Legger vi til at funnene Pil og Bue og Snilehorn også skal knyttes til Njord-plattformen, så er også HitecVision-eide Point Resources tungt inne i prosjektet.

De er nye og de er offensive
Og det er nettopp dette som er fremtiden på norsk sokkel; en flora av selskaper med ulike strategier, ulik finansiering og økonomiske muskler, ulik organisasjon og ulik kultur.

Men med et felles ønske om å samarbeide og ta sine viktigste eiendeler fra prospekt til funn til produksjon.

Det gir grunn til optimisme og fremtidstro.

Norske skatteregler er blitt kritisert. Ved at AS Norge tar mye av den økonomiske risikoen, begrenses også oppsiden for selskapene. Det kan og vil bidra til at norske prosjekter taper i intern konkurranse om investeringskronene i selskaper som ExxonMobil, Shell og BP.

Men for alle disse nye aktørene passer dette rammeverket åpenbart som hånd i hanske. Krisen har presset flere av dem til å endre strategi, fra ren leting til også å omfatte utbygging og produksjon. Måten flere av aktørene har håndtert overgangen på, er intet mindre enn imponerende.

Man kan gjerne være bekymret for at de store forsvinner. Men når én dør stenges, åpnes som kjent en annen. 

Forrige artikkelBrage-oppdrag til Head Energy Solve
Neste artikkelNorsk selskap vil kjøpe 15 rigger av Transocean

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR