Den amerikanske investeringsbanken Merrill Lynch sjokkerer markedene med giganttap. Europeiske aksjekurser står stille, og frykten brer seg på Wall Street.

NTB

Merrill Lynch meldte torsdag om et samlet tap på rundt ti milliarder dollar eller 54 milliarder kroner i fjerde kvartal i fjor. Banken måtte avskrive verdipapirer knyttet til dårlige lån for hele 11,5 milliarder dollar.

Finansmarkeder verden over frykter flere dårlige nyheter. – Det virkelige spørsmålet er ikke hvor ille disse tallene er, men om det er mer elendighet i vente, sa en ikke navngitt aksjehandler på børsen i London til nyhetsbyrået Reuters torsdag.

Flatt
Tegn til oppgang på de europeiske børsene ble avløst av en flat kursutvikling, da kjempetapet hos Merrill Lynch ble kjent. Før dette hadde en rekke gode resultater fra selskaper i Europa skapt en viss optimisme.

Ved lunsjtider var FTSEurofirst 300-indeksen i London ned rundt 0,3 prosent og sto på 1.379,09 poeng. I Paris sank CAC 40-indeksen med 0,2 prosent, mens DAX-indeksen i Frankfurt viste en oppgang på 0,1 prosent.

I Tokyo steg Nikkei-indeksen med 2,1 prosent torsdag, den første oppgangen på fem børsdager. I Hongkong steg Hang Seng-indeksen med 2.7 prosent, og hentet dermed inn igjen halvparten av onsdagens tap.

Bernanke
Børsfolk verden over ventet i spenning på hva USAs sentralbanksjef Ben Bernanke ville si, når han senere torsdag skulle orientere budsjettkomiteen i Representantenes hus om den økonomiske situasjonen. Bernanke har tidligere antydet muligheten for drastiske rentekutt.

– Hvis Bernanke går sterkt inn for en eller annen form for inngrep, kan det komme til å hjelpe aksjekursene. Det kan også bli til hjelp for dollaren, het det i et analyserende notat fra investerings- og meglerselskapet Bear Stearns.

Dollaren falt til en kurs på 1,47 mot den europeiske fellesvalutaen euro torsdag, og svekket seg også i forhold til japanske yen, der kursen lød på 106,72. Euroen har dermed styrket seg etter en to uker lang periode med kursfall.

Forrige artikkelFull splittelse i livbåtprosjektet
Neste artikkelMongstad-oppdrag for AF Gruppen

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR