Krisen rammet AGRs virksomhet innen boring og brønn hardt og brutalt. Da oljeprisen falt, var oljeselskapene raskt ute med å kutte investeringene i leting, der selskapet hadde stor andel av inntektene.

– På det meste kjørte vi fem boreoperasjoner parallellt, i hovedsak med faste ansatte. Men da bremsene kom på, gikk selskapet fra 40 ansatte i 2014 til 10 i 2016. Aktiviteten var lav, så vi måtte omstrukturere forretningsmodellen og bygge ned organisasjonen som besto av både faste og konsulenter. I tillegg valgte 11 ansatte i denne perioden å slutte hos oss for å starte egen virksomhet, sier Tore Øian, som ble hentet inn som leder for boring og brønn i AGR i høst.

– Oppgaven min var klar; å hente inn mer jobb og bygge organisasjonen. Vi har sikret noe arbeid, og nå ser vi nødvendigheten av å sikre mer kompetanse. Kundene ønsker å være trygge på at vi har kapasitet til å gjennomføre oppdraget før de gir oss jobben. Derfor har vi ansatt én ny her i Norge og skal hente inn to til for å sikre at vi har kapasitet til å drive flere boreoperasjoner.

Flere nye avtaler
AGR Well Managements kjernevirksomhet er planlegging og gjennomføring av brønner for oljeselskaper som ønsker å outsource dette. Selskapet har nylig signert avtaler med Oljedirektoratet og Wintershall og fikk i tillegg fornyet kontraktene med DEA og OMV.

Men markedet i Norge er fortsatt bunnskrapt, og Øian anslår at det totalt er tre well management-jobber som blir gjennomført i løpet av 2017. Disse brønnene, en avgrensningsbrønn for Lundin, Faroes Brasse-brønn og Wellesleys Goanna, har allerede gått til konkurrenter av AGR.

Likevel; selskapet ser lys i tunnelen.

– Vi ser at det planlegges for betydelig høyere aktivitet i 2018. Og planleggingen begynner gjerne ett år før brønnen bores. Nye aktører som DNO Norge og MOL, samt aktører som PGNiG og Capricorn, er typiske kunder for våre tjenester, og mange av disse har store ambisjoner på norsk sokkel. Det lover bra, sier Øian.

Neste generasjons teknologi
Selv om AGR har mistet mye kompetanse innen boring og brønn, mener den nye lederen at selskapet har det som skal til for å utvikle neste generasjons teknologi og arbeidsmetodikk.

– For oss er digitalisering mer enn tomt prat. Prisen for våre tjenester er halvert, og dersom vi skal kunne leve av dette, så må vi finne mer effektive måter å jobbe på. Da må vi fjerne Microsoft Word som det vanligste arbeidsredskapet for brønnplanlegging og -gjennomføring.

Derfor utvikler software-avdelingen i AGR et verktøy som skal gjøre at alle fasene av en boreoperasjon, fra planlegging til sluttrapport, sklir sømløst.

– Vi må komme forbi den tiden der en boreleder på en plattform bruker timevis på å printe ut og stifte sammen papirer. AGR har spisskompetanse innen både software, boring og brønn og reservoar. Dette skal vi bruke til å utvikle de løsningene som kundene trenger.

AGR Well Management har nå flyttet inn i nye lokaler i Hinna Park. Tett på både kunder og konkurrenter. På bildet: Thomas Veseth Saue, Henriette Frafjord Barran, Per Atle Flytlie, Tore Øian.

Forrige artikkelKlart for spennende Statoil-brønn i nord
Neste artikkelNoreco vil kjøpe for milliarder på dansk og britisk sokkel

Warning: A non-numeric value encountered in /kunder/trfn_2131/petro_3570/public/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 352

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR