Næringsministeren advarer mot å dele ut store kontrakter til kunstig billige utenlandske leverandører. Hvis ikke kan en proteksjonistisk linje bli innført i Norge også.

ADVARER OLJESELSKAPENE: Trond Giske truer
med proteksjonisme.
(Foto: HENRIK ARNESTAD SALTHE)

Trond Giske mener det er bra at man ikke har subsidiering av verftsnæringen i Norge, eller lovfestede krav til lokalt innhold. Han brukte tildelingen av kontrakten for bygging av Goliat-flyteren som et eksempel på hvilken vei regjeringen ikke ønsker at bransjen skal gå.

– Jeg er bekymret hvis Goliat blir et mønster, og er bekymret hvis konkurransevilkårene ikke er like. Hvis unntaket heller enn regelen er at oljeselskapene velger norske leverandører, slår det bein under det som har vært styrken for den norske klyngen, sier Giske.

Og det Giske mener har vært styrken, er at markedet har vært fritt, slik at den beste tilbyderen får oppdragene.

– Jeg har følgende advarsel til oljeselskapene: Vi ser hvordan land etter land har krav til lokalt innhold. Vi har ikke gått den veien, men har argumentert sterkt for åpen handel, og mener det er bra for bransjen at de beste vinner oppdragene, ikke de norskeste. Men om det blir slik at belønningen for å holde den linja er at vi er det eneste landet som ikke får oppdrag, da blir det veldig vanskelig å opprettholde en slik linje. Oljeselskapene som argumenterer mot proteksjonisme, må passe på at de med sine holdninger ikke demonstrerer at det er en idiotisk politikk, sier Giske.

Han advarer også mot at oljeselskapene har et ensidig fokus på pris, og det er viktig å huske på teknologiutviklingen i helhetsbildet.

– Hvis oljeselskapene har fingerspitzgefühl, så burde de støtte opp om, og ikke straffe, de landene som har den linja de ønsker at landene skal ha, argumenterer han.

Neste artikkelFlere LO-medlemmer støtter AP

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR