Med Visund Sør PUD levert, og 5,6 milliarder planlagt investert har startskuddet for Statoils fast-trackprosjekter for alvor gått.

– 2011 vil etter alt å dømme bli et gjennombruddsår for hurtigutbygginger på norsk sokkel. At vi allerede nå kan levere PUD for Visund Sør, viser at vi er på rett vei. Det er derfor all grunn til å lykkønske prosjektgruppen med innsatsen, sier konserndirektør øystein Michelsen.

Les også: FMC sikrer nok en fast-track

De neste fast-trackprosjektene på blokka er Gygrid, Vigdis Nordøst og Katla. Ideen bak er at edet skal brukes forholdsvis standardiserte løsninger for å få feltene raskt i produksjon. På visund Sør, tidligere kjent som Pan Pandora skal det investeres 5,6 milliarder kroner, noe som betyr at planen for utbygging og drift ikke må godkjennes i Stortinget. For det er grensen ti milliarder kroner.

Les også: Deler ut første kontrakt på Dompap og Fossekall

Les også: Rigger om for fast-track

Rask i svingene
Visund Sør har fått navnet etter Visund-feltet som ligger nord for feltet. Volumene som pumpes opp fra førstevnet skal etter planen føres gjennom eksportsystemet for Gullfaks C. Feltet ligger på 290 meters havdyp.

Feltet ble oppdaget i 2008 og 2009, og etter planen skal det være i produksjon i 2012. Dette blir trolig den raskeste utbyggingen på norsk sokkel til nå. Boringen av brønner skal finne sted sommeren 2011.

Les også: Kontrakter på rekke og rad for Statoil

– Grunnet risiko for trykkfall i Visund Sør og dermed tap av reserver er en rask utbygging av feltet nødvendig, sier prosjektleder Hogne Pedersen.

I dag leverte Statoil-direktør Ivar Aasheim PUD for feltet til Terje Riis-Johansen, og det betyr at startskuddet for fast-track har gått.

Les også: Statoil går for bølge to

FMC har fått de fleste av kontraktene for undervannsutstyr til de fire fast-trackprosjektene planlagt, men Aker Solutions har meldt at også de vil kaste seg inn i kampen når Statoil gjør seg klar til neste runde med raske utbyggingsprosjekter.

Neste artikkelFlere LO-medlemmer støtter AP

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR