Statoil har ferdigstilt og levert Gjøa til GdF Suez. Nå starer det franske gasselskapets første periode som produksjonsoperatør på norsk sokkel.

Statoil overleverte i dag operatørskapet på Gjøa-plattformen til GdF Suez. Dette er slutten på et industriprosjekt for Statoil, men starten på en ny æra for GdF Suez. Den norske GdF-sjefen Terje Overvik sa under en konferanse denne uken at han var svært fornøyd med samarbeidet med Statoil og at han så frem mot å lede skuta selv.

– Med Gjøa vil vi oppnå 40 prosent av gruppens totale produksjon. Med Gjøa og andelen på Gudrun vil vi være en av topp ti-produsentene på norsk sokkel, forteller Overvik.

– Vi er veldig stolt og fornøyd med det arbeidet som er utført og det resultatet vi leverer fra oss. Produksjonsoppstart fra begynnelsen av november har gått etter planen, og vi overleverer et felt i stabil produksjon, sier øystein Michelsen, konserndirektør for Undersøkelse og produksjon Norge.

Statoil er derimot ikke helt ferdig med Gjøa, snart settes Vega i produksjon mot plattformen, og Gjøa kan bli en hub for andre prosjekter i området.

– Både Gjøa og Vega vil produsere olje og gass i minst 15 år framover. Med bakgrunn i historien vet vi at teknologi utvikler seg og at utvinningsgraden stadig øker. Derfor har vi designet Gjøa med tanke på framtidig utvikling av området, og både plattform og infrastruktur har derfor en levetid på minst 30 år, sier Michelsen.

Gjøa er den første flyteren som er elektrifisert fra land i Norge, og den ligger omkring 45 kilometer fra land. Det er estimert med 82 millioner fat olje og kondensat og 40 milliarder kubikkmeter gass i utvinnbare reserver fra feltet.

GdF er operatør med 30 prosent, Petoro har 30 prosent, Statoil har 20 prosent, Shell 12 prosent og RWE Dea har åtte prosent av andelene i feltet.

Neste artikkelFlere LO-medlemmer støtter AP

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR