Denne uken gjorde Engie E&P et olje- og gassfunn nær Gjøa-feltet i Nordsjøen. Rettighetshaverne vil vurdere å knytte funnet i Cara-prospektet opp til eksisterende infrastruktur på Gjøa.

Les mer: Olje og gass i Cara

Gjøa ligger i Nordsjøen, om lag 50 km nordøst for Troll-feltet og 65 kilometer sørvest for Florø. Vanndybden i området er 360 meter.

Gjøa ble funnet tilbake i 1989, men kom ikke i produksjon før 7. november 2010.

Feltet er bygget ut med fire havbunnsrammer og en satellittbrønn koblet til en halvt nedsenkbar produksjons- og prosessinnretning. Gjøa-innretningen drives delvis med strømforsyning fra land.

Brønnstrømmen fra Vega og Vega Sør er koblet til Gjøa-innretningen for prosessering og videre eksport.

Reservoar

Reservoaret inneholder gass over en relativt tynn oljesone i jura sandstein i Viking-, Brent- og Dunlingruppene. Feltet omfatter flere skråstilte forkastningssegmenter med delvis usikker kommunikasjon og variabel reservoarkvalitet. Reservoardybden er om lag 2.200 meter.

Reservoaret produseres med naturlig trykkavlastning. Oljeproduksjon var prioritert i de sørlige segmentene før gasskappenedblåsningen startet i 2015. Det planlegges å starte lavtrykksproduksjon fra slutten av 2016.

Stabilisert olje eksporteres gjennom en rørledning tilkoblet Troll Oljerør II, for videre transport til Mongstad. Rikgass eksporteres via rørledning til Far North Liquids and Associated Gas System (FLAGS)-transportsystemet på britisk sokkel, for videre transport til St. Fergus i Storbritannia.

Gjøa vurderes som vert for tilleggsressurser i området.

Fakta om Gjøa:

  • Operatør: ENGIE E&P Norge AS
  • Område: Nordsjøen
  • Produksjonsstart: 07.11.2010
  • Historiske investeringer per 31.12.2014: 29 312 MILL NOK (i løpende kroner)
  • Framtidige investeringer fra 2015: 676 MILL NOK (i faste 2015-kroner)

(Kilde: Engie, Oljedirektoratet, Norsk Petroleum)

Forrige artikkelOljeministeren bekrefter at han feilinformerte Solberg
Neste artikkelNye helikopter-regler skaper frykt blant oljearbeidere

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR