Norse Cutting & Abandonment vokser i utlandet. Faktisk vokser bedriften så mye, at de nå er nominert til Innovasjon Norges Internasjonaliseringspris. Og blir oljeprisen lavere, går selskapet lysere tider i møte.,

KUTTER BRøNNER: Per Lund viser fram
innretningen som plukker med seg brønnhodene
opp til overflaten igjen. (Foto: HENRIK SALTHE)

– Selvfølgelig er vi stolte, sier Per Lund til Oilinfo.

Han er leder for forretningsutvikling hos Norse Cutting & Abandonment på Tananger utenfor Stavanger. Selskapet har virksomhet innenfor flere felt, og på norsk sokkel er det nok best kjent for å levere tjenester innenfor reparasjon og vedlikehold, men i utlandet er selskapet kjent for å være verdensledende på kutting og fjerning av brønner. Og det er denne posisjonen selskapet har opparbeidet seg i utlandet som nå har ført til at de er nominert til Innovasjon Norges pris.

GOM og UKCS
– Vi får spesielt mange oppdrag fra Mexicogulfen og på britisk sokkel. Vi har ikke sett den store pågangen her hjemme enda, men det henger nok sammen med oljeprisen i det siste, mener Lund.

Han ser en klar sammenheng mellom oljepris og antallet avviklingsoppdrag; når prisen er høy, er det mer lønnsomt å skvise svampen så langt som mulig. Så snart oljeprisen synker igjen, blir det mer hensiktsmessig å avvikle felt. Da blir det penger i kassa for Norse Cutting & Abandonment.

– Vi er blant de få som faktisk gleder oss over den fallende oljeprisen, sier Lund.

Nær pensjonsalder
– Det er mange installasjoner på norsk sokkel som driver produksjon på overtid nå, og som er rundt 30 år gamle. Det er omtrent så lenge en plattform er ment å vare, og vi tror derfor vi vil se en bølge av oppdrag om ikke så altfor lenge, sier Per Lund til Oilinfo.

Selskapet er ifølge Lund godt rustet til å ta imot slike oppdrag. Norse Cutting & Abandonment er ledende innenfor fjerning og avvikling av brønner, og har en egenutviklet teknologi som ved hjelp av en blanding av vann og sand som skjærer av foringen i brønnen nedenfor havbunnen.

– Vi gjør dette fra innsiden, noe som gir oss fordeler i forhold til konkurrentene. I tillegg trenger vi bare å bruke ett ganske lett fartøy for å kappe av og heise opp brønnhodet. Det innebærer dermed store besparelser sammenlignet med å hyre inn en rigg for å gjøre det, konstaterer Lund.

Neste artikkelFlere LO-medlemmer støtter AP

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR