Irak-krigen handler i stor grad om olje, slår USAs tidligere sentralbanksjef Alan Greenspan fast.

NTB

I sin nye bok «The Age of Turbulence: Adventures in a New World» går mannen som i 18 år var sentralbanksjef i USA hardt ut mot president George W. Bush.

Greenspan slutter seg til krigsmotstanderne som hevder at Bush invaderte Irak for å sikre seg kontroll over landets rike oljeforekomster.
– Det er trist at det er politisk upassende å erkjenne det alle vet: Irak-krigen handler i stor grad om olje, skriver Greenspan som forlot posten som sentralbanksjef i januar 2006.

– Til tross for sin publiserte angst over Saddam Husseins «masseødeleggelsesvåpen» var amerikanske og britiske myndigheter også bekymret over volden i et område som skjuler en ressurs som er uunnværlig for verdensøkonomien, skriver han videre.

Det hvite hus kan styre sin begeistring for Greenspans utspill, og avviser at Iraks oljerikdom var en medvirkende årsak til invasjonen i 2003.
– Samme påstand ble framsatt om Golfkrigen i 1991, og jeg tror ikke at det var rett, sier USAs nåværende forsvarsminister Robert Gates.

Gates understreker at han selv ikke deltok i beslutningsprosessen som førte til invasjonen av Irak, men støtter opp om sin forgjenger Donald Rumsfeld.

– Dette handler om stabilitet i Golfregionen. Det handler om skurkeregimer som forsøker å utvikle masseødeleggelsesvåpen. Det handler om aggressive diktatorer, sier Gates.

Forrige artikkelStenger ned Troll B i ugunstig vær
Neste artikkelOseberg-kontrakt til Grenland Group

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR