OTC2008: D&F Group brukte årets OTC i Houston til å lansere sin Green Turtle; et verktøy for sikker og miljøvennlig fjerning av subsea foringsrør. Dermed er deres spekter av fjerningsverktøy komplett., I Houston:

KOMPLETT: D&F Groups German Nilsen avduket Green Turtle
under årets OTC. Nå er arsenalet komplett
(foto MAGNUS BIRKENES)

I årene som kommer, skal det fjernes mellom 150 og 200 utrangerte plattformer fra Mexicogulfen hvert eneste år. Arbeidet går kontinuerlig, og stadig strengere amerikanske miljøkrav legger listen høyt for selskaper som vil inn på det lukrative decommissioning-markedet.

Bergensbaserte D&F Group etablerte for ikke lenge siden et eget kontor i Houston, og selskapets leder for dette kontoret, German Nilsen, viser stolt frem D&Fs siste våpen for effektiv decommissioning, Green Turtle.

– Nå har vi 13 ulike verktøy, som til sammen dekker alle stadiene av decom. USA har et krav om at man skal fjerne installasjoner ned til 15 fot under sjøbunnen, og det man vanligvis gjør, er at man graver en trakt, via dykkere, for å få opp de siste foringsrørene som stikker opp. Det er tidkrevende, dyrt og farlig, og innebærer ofte både eksplosiver, suge- og sageutstyr. å fjerne en brønn på denne måten, kan ta en hel uke. Green Turtle bruker fire-fem timer, forklarer Nilsen til Oilinfo fra selskapets stand på OTC i Houston.

Trykk og løft
Green Turtle bruker trykkluft, høytrykk og styresystemer for å grave seg ned til rett kuttedybde, og skjærer deretter rett over foringsrørene. Den avkappede biten kan deretter løftes rett opp, ved hjelp av et enkelt støttefartøy på overflaten. Ingen eksplosiver tas i bruk, og ingen fisk, delfiner eller skilpadder må bøte med livet.

– Vi har fått stor oppmerksomhet rundt dette, og har allerede signert en kontrakt med et stort amerikanske subseaselskap som ønsker å ta dette i bruk i Mexicogulfen. California, med sitt nye forbruk mot bruk av eksplosiver offshore, kan bli et enda større marked, sier Nilsen til Oilinfo. Så langt har mellom 80 og 90 prosent av alt decommissioning-arbeid i Mexicogulfen skjedd ved hjelp av eksplosiver. Den æraen kan nå gå mot slutten.

– I fjor lurte man på hvorfor 32 døde delfiner skylte i land ved Galveston (sør i Texas, red.). Det falt ingen inn at det kunne skyldes bruk av eksplosiver offshore før vi tipset dem om det, sier Nilsen.

– Dette blir vårt store gjennombrudd her i Houston, legger Nilsen til. D&F Group har allerede begynt rekrutteringen i Texas for den travle tiden fremover.

Neste artikkelFlere LO-medlemmer støtter AP

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR