– Representerer en ny giv for norsk sokkel.

Statsminister Erna Solberg markerte den offisielle åpningen av Gudrun-plattformen i Nordsjøen i dag, 19. august. Det er den første nye Statoil-opererte plattformen på norsk sokkel siden Kristin i 2005.

LES OGSÅ: Tirsdag åpnes Gudrun

Gudrun er den første i en lang rekke nye Statoil-opererte utbygginger, og representerer ifølge selskapet en ny giv for norsk sokkel.

Valemon, som er den neste i rekken planlegges igangsatt senere i år. Gina Krog og Johan Sverdrup på Utsirahøyden er de neste i Nordsjøen. I tillegg kommer Aasta Hansteen og Johan Castberg i Nord-Norge. Bare Johan Sverdrup alene sikrer verdiskaping i ytterligere 40 til 50 år fra norsk sokkel.

LES OGSÅ: Slik skal gigantfeltet Johan Svedrup bygges ut

Global strategi

Gudrun er et resultat av en global utbyggingsstrategi. Stålunderstellet er fra Kværner Værdal, og boligkvarteret fra Apply Leirvik på Stord. Dekket ble levert av Aibel med underleveranser fra Thailand, Polen og Haugesund. Helidekket er bygget i Kina.

– Med Gudrun har vi vist at vi kan ta vår næring inn i en ny epoke med global konkurranse og lokal verdiskaping, sa konsernsjef Helge Lund i sin tale under åpningen.

Eksisterende infrastruktur

På Gudrun har Statoil kombinert utbyggingen av et nytt felt med eksisterende rørledninger og anlegg.

Oljen og gassen fra Gudrun blir prosessert på Sleipner A-plattformen som ligger 50 kilometer lenger sør. Derfra sendes gassen i rørledning videre til Europa, mens oljen går med Sleipner-kondensat til Kårstø-anlegget i Rogaland for utskiping.


Erna Solberg overvar Gudrun-åpningen. (Foto: Harald Pettersen/Statoil)

– Gudrun er et godt eksempel på hvordan vi klarer å realisere prosjekter ved å kombinere nye feltutbygginger med infrastruktur som allerede finnes. Det er god verdiskapning som bidrar til å opprettholde aktivitet og forlenge levetiden på et bredt spekter av felt og anlegg på sokkelen, sa Lund.

De utvinnbare reservene på Gudrun er om lag 184 millioner fat oljeekvivalenter. Plattformen bidrar allerede med 30.000 fat per dag.

Forrige artikkelArendalsuka
Neste artikkelEMGS kjøper seg opp i North Energy

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR