Faren for mange år utsettelse av CO2-rensingen ved et gasskraftverk på Kårstø seiler opp til å bli en ny alvorlig konfliktsak for regjeringen.

NTB

Flere mener at den er alvorligere for SV enn striden om soldater til Afghanistan.

Olje- og energiminister Odd Roger Enoksens (Sp) uttalelser om at rensingen kan bli utsatt til etter 2014, fører til kraftige reaksjoner i Sosialistisk Venstreparti og miljøbevegelsen. Sp-leder Åslaug Haga ble tirsdag morgen møtt med demonstranter fra Natur og Ungdom da hun kom til partiets sentralstyremøte. Hun sa ingenting som gjør slutt på usikkerheten når CO2-rensingen på Kårstø kan komme i gang.

– Saken er til behandling i regjeringen. Jeg kan derfor ikke si noe konkret om denne saken, sa Haga.
Hun var imidlertid ikke redd for å uttale seg om hvor alvorlig hun og Sp mener utslippene av klimagasser er og nødvendigheten av å ta store grep.
– Vi kan ikke bare kjøre i rallytempo mot stupet når det gjelder klima, proklamerte Sp-lederen.

Lite imponert
Lederen i Natur og Ungdom, Bård Lahn, ble ikke imponert over de runde og uforpliktende politikerkommentarene.
– Jeg ble ikke veldig klok av dette. Enoksen har skapt stor usikkerhet og Sp bør rydde opp og stå fast på at rensingen må skje så raskt som mulig, sier han til NTB.

Han overrakte Haga en kopi av Soria Moria-erklæringen der det heter at « Regjeringen vil sørge for at arbeidet med å etablere et fullskalaanlegg for CO2-fjerning på Kårstø startes, og bidra økonomisk til dette, Målet er at fjerning av CO2 skal skje innen 2009».

Dette er senere utsatt til 2011. Enoksen har skapt stor usikkerhet også om dette tidspunktet ved å si at rensingen på Kårstø ikke kan skje før Mongstad står ferdig i 2014. Olje- og energiministeren vil bruke erfaringene fra Mongstad til å bygge renseanlegg på Kårstø.

SV i knipe
SV sier blankt nei til nok en renseutsettelse, og noen går så langt som å si at Enoksens uttalelser river grunnlaget bort under SVs regjeringsdeltakelse.

Formuleringene om gasskraft var de vanskeligste å bli enige om under regjeringsforhandlingene. SV måtte allerede den gang gå tilbake på sitt opprinnelige syn om at rensing skulle skje fra dag en, men fikk etter hard tautrekking med de andre partiene gjennomslag for at utslippene fra de tre gasskraftverkene som allerede hadde fått konsesjon skulle renses.

En begrunnelse for Enoksen er at det skal benyttes norsk renseteknologi på Kårstø, og at dette først kan skje etter Mongstad. Men for SV har det så langt vært uaktuelt å vente i mange år på norsk teknologi for å få til rensing når det finnes utenlandsk teknologi som sikrer rensing i dag.

Forrige artikkelFusjoner tar tid og krefter
Neste artikkelNy brønn i gang på Shah Deniz

Warning: A non-numeric value encountered in /kunder/trfn_2131/petro_3570/public/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 352

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR