Russerne sparer ikke på kruttet når de snakker om ambisjoner for den russiske delen av den arktiske sokkelen. 1,8 billioner kroner vil de bruke på utvikling av området.

Det er departementet for økonomisk utvikling sin plan for området som omtaler tall på nesten 2000 milliarder norske kroner, dette skriver Barents Observer . Men tallene skal bli enda høyere om en skal tror sjefen for Rosneft, det russiske statlige oljeselskapet. Sergei Bogdanchikov regner nemlig med at det skal investeres så mye som 61,6 billioner rubler, eller 12,54 billioner norske kroner på den arktiske sokkelen frem mot 2050. Dette tilsvarer 4,75 ganger det norske oljefondet.

I fremleggelsen av sine noe ambisiøse tall tar ikke Bogdanchikov med de omdiskuterte områdene på sokkelen.

Disse beløpene er for de fleste vanskelige å fatte omfanget av, og det også lite sannsynlig at den russiske stat vil være i stand til å investere slike summer. Energiministeren i landet har derimot begynt å løsne litt på kravene for private aktører.

– Staten er klar til å se nærmere på muligheten for å gi private russiske selskaper tilgang til arktiske offshorefelt, sier energiministeren, Sergei Shmatko.

Fremtidsrettet
De tre neste årene skal det ifølge Barents Observer settes i gang flere arktiske ekspedisjoner for å undersøke havbunnen i området. Det skal settes i gang storstilte geologiske undersøkelser, og nettavisen skriver at alle finansene som er satt av til geologiske undersøkelser i Russland vil bli brukt på det arktiske området. I 2009 var denne summen omtrent 200 millioner norske kroner.

Ifølge Arnews skal Gazprom og Rosneft ha brukt nesten 11,5 milliard kroner på samme type undersøkelser i 2008. Om dette stemmer er derimot ikke sikkert.

Selv om Shtokman foreløpig står stille så er likevel de russiske planene svært ambisiøse og fremtidsrettet. Når investeringsplanen for nevnte gassprosjekt kommer i boks vil det også bli klart hvor store og omfattende disse investeringene egentlig vil bli i nord.

Neste artikkelFlere LO-medlemmer støtter AP

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR