I juli i fjor måtte Aker Verdal kutte 155 stillinger på grunn av ordretørke. Nå har vinden snudd og verftet har nå så mye orde at de ikke kan bygge Valemon-jacketen.

IKKE KAPASITET: Aker Verdal har ikke kapasitet til å bygge stålunderstell for Valmon-utbyggingen.

Torsdag ble det kjent at det er nederlandske Heerema Contractors som stikker av med byggekontrakten for stålunderstellet til Statoils Valemon-utbygging. Utbyggingen er svært lik Gudrun-utbyggingen hvor Aker Verdal bygger understellet, men at samme verft skulle bygge de to lignende understellene var ingen selvfølge.

– Utbyggingen av Valemonfeltet vil ha likhetstrekk med Gudrunutbyggingen, men selv om helhetlig utbyggingsløsning har likhetstrekk, betyr ikke det at alle enkeltelementene vil være fullt ut identiske. Vi har hatt en grundig prosess for utvelgelse av leverandør for dette oppdraget, og har hatt flere tilbydere på denne kontrakten, forteller kommunikasjonssjef i Statoil, Inger Lise Aarrestad Rettedal.

God ordreinngang
Men selv om kontrakten går ut av landet gråter ikke Aker Verdal bitre tårer. Verftet som i juli 2009 måtte si opp 155 arbeidere har nå så god ordreinngang at de rett og slett ikke ønsket kontrakten for bygging av Valemon-understell.

– Grunnen til at vi ikke konkurrerte i sluttspurten av denne anbudsrunden var at vi har sett på kapasiteten ved verftet. Vi har registrert god ordreinngang i Verdal, og denne kom parallelt med annen ordre så da var det ikke mulig, forteller pressetalskvinne i Aker Solutions, Mariken Holter, til Oilinfo.

– Det har vært en litt annen situasjon for Aker Verdal, de har opplevd god ordeinngang, legger hun til.

Investeringer på Valemon vil ligge på omkring 20 milliarder kroner, og sett at prisen for understellet ligner Gudrun-prosjektets understell så er kontrakten verdt 500 millioner kroner. Understellet skal nå bygges ved verftet til Heerema i Nederland, verftet har dessuten også signert en intensjonsavtale for transport og installasjon av understellet.

Flere tilbydere
Holter i Aker ønsker ikke å kommentere om Aker Verdal i det hele tatt søkte på kontrakten, og Statoil forteller at det var flere tilbydere på kontrakten, både i Norge og i utlandet.

– Både norske og internasjonale leverandører har vært prekvalifisert. Vi har hatt flere tilbydere på denne kontrakten, men vi synes ikke det er naturlig å offentliggjøre navn på tilbydere i forbindelse med anskaffelsesprosesser. Vi vil heller ikke spekulere i leverandørenes verftskapasitet. Det er for øvrig flere kommende kontraktstildelinger i forbindelse med Valemonutbyggingen og de går også ut på internasjonal konkurranse, forteller Aarrestad Rettedal.

Aker Verdal har i tillegg til kontrakt for Gudrun også blitt tildelt Ekofisk-understell, samt kontrakt for understellet til et offshore vindkraftprosjekt i Nordsjøen. I tillegg uthever Holter overfor Oilinfo at også byggingen av stålunderstellet til Clair Ridge Joint Venture tar opp mye av kapasiteten ved verftet.

Neste artikkelFlere LO-medlemmer støtter AP

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR