– De tjener godt nok, sier OLF-topp Jan Hodneland, og henviser til gjennomsnittslønnen på 700.000 for heltidsansatte i olje- og gassindustrien. Selv tjener han 1,3 millioner kroner i året.

FOR HøY LøNNSUTVIKLING: Jan Hodneland i OLF
mener lønnsveksten i oljebransjen er for stor.
Foto: OLF/HARALD PETTERSON-STATOIL

– Det er en helt irrelevant sammenligning sier Jan Hodneland i OLF om ulikhetene mellom hans egen lønn og «gutta på gulvet».

Det er Statistisk sentralbyrå som har lagt frem tall som viser lønnsnivået og lønnsveksten for heltidsansatte i olje- og gassutvinningsindustrien. Ifølge disse tallene tjener en heltidsansatt i bransjen nesten 60.000 kroner i måneden. Fra 2008 til 2009 opplevde bransjen en lønnsvekst på 8,3 prosent.

– Det er lønnsveksten som er utgangspunkt for min påstand om at oljearbeidere tjener godt nok. Det er en vesentlig høyere lønnsutvikling i denne bransjen enn i resten av Norge, utdyper Hodneland til Petro.no.

Fete lønninger
Statistisk sentralbyrå skriver i sin statistikk at gjennomsnittelig månedslønn for heltidsansatte boredekksarbeidere, prosessteknikere og andre maskinoperatører ligger på rett over 50.000 kroner. Dette er den største yrkesgruppen innefor oljesektoren. Det er likevel store sprik mellom denne gruppen og sjefene på toppen.

Den norske sjefen i Wintershall, Harald Vabø kunne se seg godt fornøyd med inntekståret 2008, da kunne han notere en lønn på nesten åtte millioner kroner. Helge Lund i Statoil tippet over åttemillioners-streken, og endte opp med 8,3 millioner kroner i 2008.

– Det er viktig at alle bidrar, bedriftene må ta ansvar for lønn og lønnsutvikling. Når det gjelder min egen lønn så har jeg opplevd en relativt mager lønnsvekst, sier Hodneland.

Liten forståelse
Representanter fra de ulike fagforeningene har liten forståelse for Hodnelands utsagn. Leif Sande i Industri Energi sier til Stavanger Aftenblad at lønnsstatistikken ikke er helt representativ.

– Det stemmer ikke at den jevne oljearbeider tjener over 700.000 kroner, i virkeligheten er lønnen minst 100.000 lavere. En boredekksarbeider vil etter vår tariff tjene 484.000 kroner, inkludert offshoretillegg – altså langt unna 700.000 kroner. Men når Statistisk sentralbyrå har regnet gjennomsnitt for hele bransjen, er selvfølgelig direktørene også med, sier forbundslederen til Aftenbladet.

Neste artikkelFlere LO-medlemmer støtter AP

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR