Statoils kuttprogrammer, kombinert med ny gjennomgang av prosjektet, har så langt redusert prislappen for utbyggingen av Johan Castberg i Barentshavet med nesten NOK 19 milliarder kroner.

Dette fremgår av tall Statoils konserndirektør for teknologi, prosjekter og boring, Margareth Øvrum presenterer på selskapets ”Capital Markets Day 2015” i London i dag.

Den første prislappen som ble presentert for prosjektet, på mellom NOK 80 og 100 milliarder, er dermed redusert til mellom NOK 60 og 80 milliarder. I praksis betyr det at Statoil i sine nye estimater har lagt Veidnes-alternativet på hylla, et alternativ som allerede i utgangspunktet la rundt NOK 10 milliarder til sluttsummen på kassalappen. Altså er det FPSO (Floating Production, Storage and Offloading vessel) som gjelder.

De resterende NOK 9 milliardene, som inkluderer en 16 prosent reduksjon på boretid per brønn og lavere riggrater, er altså en gevinst på kostnadskuttene selskapet inviterte leverandørindustrien med på i fjor på denne tiden.

Men Statoil stopper ikke der. Ifølge Øvrums presentasjon, er ambisjonen å barbere ytterligere NOK 6 – 13 milliarder av kapitalinvesteringene i utbyggingen. Om dette oppnås, kan prosjektet ifølge ambisjonen ende opp i prisleiet NOK 47 – NOK 53 milliarder.

Det vil si at et strippet prosjekt, hvor alle ambisjoner innfris, kan sende prisen ned på nivå med prisen for Goliat-utbyggingen; NOK 46.7 milliarder i.h.t. Statsbudsjettet 2015. Det er halv pris i forhold til utgangsbudet.

At det blir sluttprisen, er omtrent like sannsynlig som at en investeringsbeslutning blir tatt i juni.

Målet skal ifølge Øvrum nås gjennom standardisering, teknologiutvikling, og driftsforbedringer,  samt å «profitere på markedsmulighetene.»

Forrige artikkel19 prosent nedgang i landbrønner i år
Neste artikkelPermitteringer for Sub Sea Services

Warning: A non-numeric value encountered in /kunder/trfn_2131/petro_3570/public/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 352

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR