Harstad har allerede flest olje- og gassrelaterte arbeidsplasser i Nord-Norge. Det vil de beholde, og har nå startet Norges nordligste bore -og brønnrelaterte opplæringslinje for videregående skole.,

NORGES NORDLIGSTE: Stangnes VGS i Harstad,
Troms har Norges nordligste VGS-kursing i boring og
brønn (foto: STANGNES VGS)
FOREDRAR og FORETREKKER: Weatherfords mann i
Harstad, Kurt Jørgensen, foreleser for studentene og
heier på Harstad (foto: MAGNUS BIRKENES)

FøRSTE KULL: Første kull elever på Stangnes VGS’
bore- og brønnkurs er klare for lærlingplasser i disse
dager (Foto: WEATHERFORD

Linjen ble startet på Stangnes Videregående Skole i Harstad så sent som i fjor host, med et opplæringstilbud i Brønnteknikk videregående kurs 2. Kurset har tiltrukket seg elever fra hele landet, og etter eksamensperioden vil de unge bli fordelt på lærlingplasser innen fag som boreoperatør, havbunnsinstallasjon, brønnteknikk, røroperasjon, komplettering og sementering. Skolen har også hatt personell fra lokalt etablerte selskaper som StatoilHydro, Seadrill, Aker Solutions, Baker Atlas og Weatherford inne som forelesere.

Oppdrar sine egne
Kurt Jørgensen, Weatherfords Key Account Manager i Harstad, har selv forelest for studentene innen disiplinene sandkontroll, komplettering og boring med casing. Han er fra Harstad, og støtter selvsagt initiativet helhjertet:

– Dette er en viktig kilde til å kunne rekruttere «våre egne», for å si det slik; folk fra regionen, istedenfor å importere kompetent personell fra resten av landet. Vi i Weatherford må også vise vårt nærvær for å rekruttere, men dette er også positivt for meg personlig, ettersom jeg er fra området, sier Jørgensen til Oilinfo Weekend.

Han legger til at Weatherford også er en naturlig kandidat til å bidra med utstyr til opplæringen i fremtiden.

15 plasser, dobbel kø
Neste semester, som dette, tilbys det 15 plasser innen bore- og brønnteknologifaget på Stangnes VGS. Skolen har allerede mottatt 38 søknader til høstens oppstart.

– Det er stor rift om plassene, og vi må si nei til en del. Det kan hende antall plasser blir økt i fremtiden, men det er vanskelig å si nå. Det er opp til fylkeskommunen og Regionord (et tverrfylkelig samarbeid for Norges fem nordligste fylker, red.), forklarer rektor ved Stangenes VGS, Kåre Bakken, til Oilinfo Weekend.

Bakken forklarer videre at mellom en tredjedel og halvparten av pensum blir dekket via forelesere fra lokalt etablerte næringsinteresser, som nevnte Weatherford.

– Vi er heldige som har såpass mange lokale fagfolk og spesialister å dra på i undervisningen. De representerer jo også selskaper som elevene kan gå i lære hos ved endte studier, legger Bakken til.

Denne saken er hentet fra Oilinfo Weekend . Oilinfo Weekend er vårt ukentlige, mailbaserte nyhetsbrev som oppsummerer ukens nyheter og bringer frem menneskene bak nyhetene i oljebransjen. I tillegg presenterer vi mat/vin stoff, offshore-været og golftips.

Her bestiller du abonnement på Oilinfo Weekend. Tjenesten er gratis!
Weekend-redaksjonen kan tipses på magnus@oilinfo.no

Neste artikkelFlere LO-medlemmer støtter AP

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR