Russland vil straffe USA ved å gi europeiske land tilgang til en betydelig del av gassen fra Shtokman-feltet i Barentshavet, skriver en Moskva-avis. Gassen var tidligere øremerket for det amerikanske markedet.

NTB

«Reorientering» av
Shtokman-gassen?

Nå vil russerne i stedet selge den til Europa, skrev avisen Vedomostij mandag. Årsaken skal være den amerikanske regjeringens nei til å slippe Russland inn i Verdens handelsorganisasjon (WTO) og amerikanske sanksjoner mot russisk våpeneksport.

Disse sanksjonene har rammet både flyprodusenten Sukhoj og det statlige selskapet for våpensalg i utlandet Rosoboroneksport, het det i artikkelen. – USA kan ikke ha innbilt seg at Moskva ikke ville legge merke til Sukhoj- og Rosoboroneksport-sakene, skrev Vedomostij.

Norsk
De norske selskapene Hydro og Statoil, franske Total og amerikanske ConocoPhillips og ChevronTexaco slåss om rettighetene til å bygge ut Shtokman-feltet. Russlands president Vladimir Putin snakker om en «reorientering» av gassalget mot Europa.

Putin sa i helgen at tanken om å selge store deler av gassen til Europa ble tatt opp i samtaler han hadde med Tysklands statsminister Angela Merkel. Men ifølge den russiske næringslivsavisen Kommersant spiller det anstrengte forholdet til USA også en stor rolle.

– I øyeblikket vurderer Gazprom mulighetene for å selge gass til europeiske kjøpere, og en avgjørelse kan ventes i nær framtid, framholdt Putin. Ifølge Vedomostij ble sjefene for Gazprom, det statlige russiske gassmonopolet, tatt på sengen av presidentens utspill.

Storpolitikk
Gazprom kunngjorde 6. september at selskapet har gitt Hydro, Statoil og de andre deltakerne i den beinharde Shtokman-konkurransen beskjed om at søknadene deres ennå ikke er ferdigbehandlet. Nå trekkes saken altså inn i internasjonal storpolitikk.

– Dette kommer til å bli det viktigste tema for den globale energipolitiske diskusjonen de neste seks månedene. Det kommer også til å bli kjernepunktet i en politisk konflikt med USA, skrev Kommersant mandag.

Shtokman-feltet skal inneholde halvannen gang så mye gass som alt som er påvist på norsk sokkel. Det russiske feltet i Barentshavet inneholder ifølge beregningene mer enn 3.000 milliarder kubikkmeter gass.

Forrige artikkelSV vil binde Statoil
Neste artikkelJordkloden varmere enn på tusenvis av år

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR