Offshore Systems har fått i oppdrag av Aker BP å utarbeide en SCADA/HMI løsning for å forbedre produksjons borekontroll, prediktiv analyse og planlegging, for å oppnå vesentlige nøyaktighets- og effektivitetsforbedringer i samtid (real-time).

Installasjonen skal gjennomføres i flere faser, hvor den første fasen starter med utrulling til én offshoreinstallasjon og et landbasert operasjonssenter i 2018.

Offshore Systems løsning vil gjøre det mulig for Aker BP å visualisere operasjonell samtids-data og interagere med basert på operasjonsdata fra en rekke samtidige kilder i boreoperasjonen offshore, inkludert pumpedata, dytte- og trekkedata, rotasjonsdata, væskedata og loggedata fra nedihullsoperasjoner.

– Enkelt forklart så bruker vi tilgjengelige data og modeller og tegninger som alle som kunden og deres ansatte og samarbeidspartnere enkelt kan få opp og bearbeide på sine skjermer, enten det er på smarttelefoner, pc-er eller Ipad-er, sier forretningsutvikler og medeier Tom Andre Larsen til petro.no.

Nisjen til selskapet har alltid vært å bidra til automatisering ved å kombinere informasjons- og operasjonsteknologi, såkalt mekatronikk.

Grunnleggende viktig har vært vårt fokus på standardiserte åpne teknologiske IT/OT  løsninger, derav valget av OPC UA som kommunikasjons metode, og HMI (Human Machine Interface) ved bruk av CERTEC atvise® HTML5 pure web teknologi for visualisering på skjerm.

CERTEC’s Atvise SCADA er bygget på OPC UA fra grunnen av, og gir derfor den beste forutsetningen for visualisering av data som kommuniserer på OPC UA.

 Satt sammen gir dette  kundene frihet til å velge blant flere utstyrsleverandører, samt åpner opp  for kommunikasjon mellom maskiner på et felle «språk». Å visualisere via HTML5 endrer i tillegg hele bruker/klient strukturen og lar kunden «se» sine systemer på enhver skjerm som har en web-browser.

Etter å ha fått en flying start med solide rammeavtaler med noen av de største oljeserviceselskapene, har nedturen rammet selskapet hardt. Omsetningen har stupt fra 111 millioner kroner i 2013 til 21 millioner i 2017 og antallet ansatte er halvert, fra 40 til 20.

Samtidig har selskapet opplevd stor interesse fra kundene.

– Gjennomgangsmelodien har vært: Dette er akkurat det vi trenger, men vi skal ikke ha det nå. Det er selvsagt frustrerende når det nesten er full innkjøpsstopp, men vi ser at markedet er i ferd med å løsne. Og vår spisskompetanse på OPC UA og HTML5 er svært ettertraktet når kundene skal digitalisere sine prosesser og løsninger. Derfor ser vi lyst på fremtiden, sier Tom Andre Larsen.

Ifølge Larsen merker selskapet at det nå er et betydelig etterslep på vedlikehold av både hard- og software i industrien på PLC basert utstyrt offshore.

– På samme måte som mekanisk utstyr må vedlikeholdes, må dataprogrammene og -maskinene oppgraderes og fornyes. Dersom man neglisjerer dette, vil man fort sitte med utstyr som ikke virker slik det skal. Akkurat på samme måte som med private pc-er og smarttelefoner. Der ser vi at det har vært mye slurv i industrien de siste fire-fem årene.

Han mener kontrakten Offshore Systems har signert med Aker BP langt på vei representerer fremtiden innen digitalisering.

– Industrien går fra å utvikle softwareløsninger i siloer til å skape en felles plattform og et felles språk og det er her OPC UA og Pure Web teknologi kommer inn som helt avgjørende.  Siloer kan funke veldig bra, men da knytter man seg kjapt til én eller noen få leverandører, noe som gir lite fleksibilitet og liten konkurranse. Internett har tidligere vært et fy-ord, men det er her vi må være dersom vi skal dele dataene med andre.

– Hva er det største problemet industrien vil møte på veien mot sine hårete mål for digitalisering?

– Det krever en kulturendring, og det vil alltid være vanskelig. Det finnes mye data tilgjengelig, men de er ikke verdt noe dersom man ikke stoler på dem og er villige til å bruke dem for å få til endring.

Forrige artikkelEnsco og Rowan slår seg sammen til verdens største
Neste artikkelAcona skal gjennomgå Goliat-utbyggingen

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR