Det ligger an til en lovende fremtid for flytermarkedet i årene fremover. De mange smellene og konkursene fra forrige boom kaster derimot fortsatt en skygge over optimismen.

LOVENDE: FPSO-markedet ser lovende ut i årene fremover.
Dette er også hovedtemaet i siste utgave av vårt bransje-
magasin PetroNews, som kan leses her
(Foto: Aibel/Magnus Birkenes)

Helt siden olje- og gassjakten beveget seg offshore mot slutten av 1940-tallet har industrien alltid latt døren stå åpen for nye, mer effektive måter å få tak i de lukrative hydrokarbonene på. Da FPSO-konseptet (Floating Production, Storage and Offloading) ble introdusert rundt midten av 1970-årene, ble grensene nok en gang flyttet.

35 år senere har konseptet en mer lovende fremtid enn noen gang.

Den eksplosive veksten i dette flytersegmentet kommer klart fram ved å studere globale tall og statistikker. I følge de seneste undersøkelsene gjennomført av bransjekonsultasjons- og analysebyrået International Maritime Associates (IMA) har antallet flytere på verdensbasis nå steget til 250 enheter, mot 120 for bare ti år siden. Av de 250 er 62% FPSO-er, 17 prosent er produserende, halvt nedsenkbare plattformer, ni prosent er SPAR-løsninger, mens de resterende fem prosentene blir fylt av produserende lekter-baserte innretninger og LNG-regassifiseringsfartøyer.

IMA kan også rapportere om 47 nye enheter i ordreboken på verdensbasis. 35 av disse er FPSO-er. Det betyr at dagens tall ligger an til å øke med ytterligere 20 prosent i løpet av få år.

Resten av artikkelen (som opprinnelig var skrevet på engelsk) finner du i den nyeste utgaven av vårt bransjemagasin PetroNews, som har hovedfokus på FPSO-markedet og mulighetene. Det kan du lese digitalt eller laste ned her .

ønsker du å gå rett til hele artikkelen du nå leste et utdrag fra, klikk her .

Neste artikkelFlere LO-medlemmer støtter AP

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR