Den danske staten tjente i fjor 24 milliarder kroner på skatter og avgifter fra virksomheten i Nordsjøen. En skyhøy oljepris bidro til å gi Danmark rekordinntekter.

NTB

Beløpet var mer enn 7 milliarder høyere enn i 2004, viser rapporten «Danmarks olie- og gasproduktion 2005», som ble lagt fram torsdag og gjengitt i flere danske medier. De største bidragsyterne er Dansk Undergrunds Consortium (DUC) og Shell.

DUC står for 32 prosent av produksjonen i dansk sektor av Nordsjøen, og betalte 8 milliarder til statskassen i 2005. Største eier i DUC er Shell, som punget ut med hele 9 milliarder i skatter og avgifter, gikk det fram av den danske rapporten.

I tillegg bidrar Chevron Texaco, DONG og Amerada Hess også med anselige beløp fra produksjonen i Nordsjøen. Blant de mindre selskapene finner mann navn som Danoil, Denerco, RWE-DEA og Paladin.

Til tross for de store inntektene, ble det både i 2004 og 2005 produsert mindre olje og gass i den danske delen av Nordsjøen enn politikerne hadde ventet. Opposisjonen har krevd en forklaring på dette fra regjeringens side.

Forrige artikkelSV beskyldes for miljøsvik
Neste artikkelTining av permafrosten forsterker klimaendring

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR